Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
28.10.2018.

Ministar Vulin: Srpska vojska nikada nije bila okupatorska - nisam očekivao takvu reakciju Crne Gore



Komentarišući odnos Srbije i Crne Gore za vreme obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata, ministar odbrane Aleksandar Vulin, na humanitarnoj košarkaškoj utakmici u Nišu, izjavio je da, iako je navikao na svašta u politici, tako nešto nije očekivao.

- Teško je poverovati da ima neko ko tvrdi da je srpska vojska bila okupatorska, a astrougarska je, onda, bila oslobodilačka. Ako srpska vojska nija oslobodila Crnu Goru od Austrougara, onda su oni bili oslobodioci, a Srbi su bili okupatori. Teško je objasniti da postoje političari u našem okruženju, političari sa kojima smo do juče delili isti hleb i imali isti pasoš i isto ime države, političari koji su odlučivali u Beogradu i o Beogradu, da sada tako ružno govore o Srbiji i srpskom narodu, srpskom narodu koji čini trećinu u Crnoj Gori – naglasio je ministar Vulin.

 Ministar Vulin je zapitao da ako je srpska vojska bila okupatorska, šta su onda Srbi u Crnoj Gori i da li je to poruka Srbima u Crnoj Gori?
 - Ja se nadam da će oni razumeti da to ne trebaju da rade, da će razumeti da moraju da budu uz sve svoje državljane i da poštuju sve svoje državljane – istakao je ministar Vulin.

 On je dodao da, u slučaju da ako samo zamislimo da Srbija zabrani nekoj svojoj nacionalnoj manjini da obeležava neki važan datum u svojoj istoriji, Savet Evrope bi neprekidno zasedao i tražio da budemo isključeni iz svih organizacija i UN, a ovde se mirno dopušta da se prekraja istina i da se vređaju Srbi u Crnoj Gori.

 - Oni nisu okupatori, kao što ni njihova vojska nije bila – naglasio je ministar Vulin.

Ministar Vulin je zaključio da srpska vojska nikome nije bila okupator, nikada nikome nije bila agresor i nikada nikome nije došla negde gde je nisu zvali, a kao što vidimo, sto godina kasnije, pokušavaju da napišu neku drugu istoriju, da opravdaju sebe, da sledeći put kada se pokaže kako im opada ekonomski status i kada se vidi koliki im je nacionalni dug, da nema nove industrije i zapošljavanja, onda će opet reći da su krivi Srbi i Srbija.
 
 
videoVIDEOGALERIJA
28.10.2018
mp4 (193,82 MB)
Izjava ministra Vulina