Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
30.04.2018.

Izašao je novi broj ODBRANE




 Ni­zom ma­ni­fe­sta­ci­ja ši­rom ze­mlje obe­le­žen je Dan Voj­ske Sr­bi­je – 23. april. Na taj dan 1815. go­di­ne do­ne­ta je od­lu­ka o po­di­za­nju Dru­gog srp­skog ustan­ka za oslo­bo­đe­nje Sr­bi­je od Oto­man­ske im­pe­ri­je. Reč je o da­tu­mu ko­ji je s dr­žav­nog i voj­nog aspek­ta pre­po­znat kao isto­rij­ska pre­kret­ni­ca ko­ja je do­ve­la do stva­ra­nja ne sa­mo mo­der­ne srp­ske dr­ža­ve, već i mo­der­ne srp­ske voj­ske. Sve­ča­na aka­de­mi­ja po­vo­dom tog praznika odr­ža­na je u beogradskom Cen­tru „Sa­va”.
 
Na­ša po­li­ti­ka na­ci­o­nal­ne bez­bed­no­sti de­fi­ni­sa­na je u po­sto­je­ćoj stra­te­gi­ji re­al­no i sve­o­bu­hvat­no – ka­že biv­ši na­čel­nik Ge­ne­ral­šta­ba pro­f. dr Bran­ko Kr­ga u in­ter­vjuu „Od­bra­ni”. U njoj su, prema njegovim rečima, na­zna­če­ne oba­ve­ze po­je­di­nih nje­nih ele­me­na­ta, kao što su spolj­na po­li­ti­ka, eko­nom­ska, po­li­ti­ka od­bra­ne, unu­tra­šnje bez­bed­no­sti... Po­sto­ji mo­guć­nost da se i na dru­ga­či­ji na­čin pri­stu­pi de­fi­ni­sa­nju po­li­ti­ke na­ci­o­nal­ne bez­bed­no­sti, odnosno da se po­đe od ključ­nih na­ci­o­nal­nih vred­no­sti, in­te­re­sa i ci­lje­va.
 


Na naj­ve­ćoj Mul­ti­na­ci­o­nal­noj ko­mand­no-štab­noj ve­žbi u sve­tu – „Vi­king 18”, koja je održana od 16. do 25. apri­la, a čije se jedno od komandnih mesta nalazilo u Ka­sar­ni „Ba­nji­ca 2” u Beogradu, uče­stvo­va­lo je 65 ze­ma­lja i vi­še od tri hi­lja­de voj­ni­ka. Srp­ski ofi­ci­ri i pod­o­fi­ci­ri de­mon­stri­ra­li su ospo­so­blje­nost za an­ga­žo­va­nje u šta­bo­vi­ma i mul­ti­na­ci­o­nal­nim ko­man­da­ma. Uče­sni­ci su po­tvr­di­li po­ve­re­nje iz­me­đu part­ner­skih oru­ža­nih sna­ga to­kom re­ša­va­nja kom­plek­snih me­đu­na­rod­nih bez­bed­no­snih iza­zo­va.
 
U FOKUSU – Dan Voj­ske Sr­bi­je: SLO­BO­DA NAS OD­RE­ĐU­JE
 
INTERVJU – Pro­fe­sor dr Bran­ko Kr­ga, ge­ne­ral u pen­zi­ji: TRE­BA NAM NO­VA STRA­TE­GI­JA
 
ODBRANA– „Vi­king18”: PART­NER­STVO KAO OD­GO­VOR IZA­ZO­VI­MA
 
Tak­mi­če­nje vo­za­ča mo­tor­nih vo­zi­la: PRO­FE­SI­O­NAL­CI ZA VO­LA­NOM
 
Me­di­ci­na spor­ta na VMA: POVRATAK U TRE­NAŽ
 
Naj­bo­lji na­uč­no­i­stra­ži­vač­ki pro­je­kat i dok­tor­ski rad u si­ste­mu od­bra­ne za 2017. godini: IS­TRA­ŽI­VA­ČI ZA PRI­MER
 
DRUŠTVO – Ve­li­ki teh­nič­ki si­ste­mi i oba­ve­ze od­bra­ne: „SR­BI­JA­ŠU­ME” VO­DE­ĆI PART­NER
 
SVET – Hi­brid­no ra­to­va­nje: RA­CI­O­NAL­NA UPO­TRE­BA MO­ĆI
 
FELjTON – Na­ci­stič­ka voj­na eli­ta – bor­be­ni SS (3): PO­SLED­NjA BIT­KA
 
KULTURA – Voj­ni­ci u isto­ri­ji srp­ske knji­žev­no­sti – Mi­lu­tin Jo­va­no­vić: ZA­BO­RA­VLjE­NI I NE­ZNA­NI
 
Film „Vek srp­ske Reč­ne rat­ne flo­ti­le”: OPI­RA­NjE ZA­BO­RA­VU
 
SPORT – 31. Be­o­grad­ski ma­ra­ton: BRON­ZE ZA VOJ­NE SPOR­TI­STE
 
SPECIJALNI PRILOG – SVE­DO­ČAN­STVA S KR­FA I SO­LUN­SKOG FRON­TA
 
„ODBRANU“ možete kupiti na kioscima „ŠTAMPE“ i „FUTURE PLUS“, u „VOJNOJ KNjIZI“ u Vasinoj ulici 22, u Beogradu, po ceni od 100 dinara, a digitalno izdanje na portalu www.novinarnica.net.