Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
16.04.2018.

Izašao je novi broj "ODBRANE"




Pi­lo­ti Cen­tra za let­na is­pi­ti­va­nja Teh­nič­ko-opit­nog cen­tra ma­jo­ri Ro­bert Ka­lo­ci i Alek­san­dar Ma­tić oba­vlja­li su re­do­van tre­na­žni let na škol­sko-bor­be­nom avi­o­nu „su­per­ga­leb” G-4, ka­da se, 11. apri­la uju­tru, nji­ho­va le­te­li­ca sru­ši­la u re­jo­nu op­šti­ne Ko­va­či­ca. Tom pri­li­kom stra­dao je ma­jor Ka­lo­ci, a ma­jor Ma­tić je u sve­snom sta­nju pre­ve­zen na Voj­no­me­di­cin­sku aka­de­mi­ju.

Objek­ti­vi ma­ga­zi­na „Od­bra­na” za­be­le­ži­li su naj­in­te­re­sant­ni­je de­ta­lje „Sa­dej­stva 2018”, na ko­me su de­mon­stri­ra­ne spo­sob­no­sti i sprem­nost je­di­ni­ca Voj­ske Sr­bi­je da se su­o­če s bez­bed­no­snim pret­nja­ma.

Pa­žnji či­ta­la­ca pre­po­ru­ču­je­mo i tekst „Od­la­zak tu­ži­o­ca”, ko­ji se ba­vi bu­duć­no­šću Spe­ci­jal­nog su­da za zlo­či­ne na Ko­so­vu i Me­to­hi­ji, po­sta­vlja­ju­ći pi­ta­nje da li su sa­mo iner­ci­ja u Stejt de­part­men­tu i ne­do­sta­tak in­te­re­so­va­nja za go­nje­nje sta­rog sa­ve­zni­ka na Bal­ka­nu raz­lo­zi za od­la­zak glav­nog tu­ži­o­ca za zlo­či­ne OVK ili sud, od ko­ga se oče­ku­je ma­kar zr­no prav­de za srp­ske žr­tve, za­pra­vo još ni­je „za­vr­šen po­sao”.

No­vi broj ma­ga­zi­na „Od­bra­na” do­no­si i tek­sto­ve o ju­na­ci­ma April­skog ra­ta 1941. u Ju­go­sla­vi­ji, de­mo­graf­skoj sli­ci Sr­bi­je i nje­noj per­spek­ti­vi, isti­na­ma i za­blu­da­ma o zdra­vom ži­vo­tu, na­ci­o­nal­nom voj­no­i­sto­rij­skom mu­ze­ju u So­fi­ji, kao i na­pis o hra­bro­sti pri­pad­ni­ka „Ko­bri”, ko­ji je, van du­žno­sti, spre­čio oru­ža­nu pljač­ku u su­per­mar­ke­tu. 
 
DOGAĐAJI – Tragedija kod Kovačice: PAD „SUPERGALEBA“
 
U FOKUSU – Ministar odbrane na Moskovskoj konferenciji o međunarodnoj bezbednosti: SRBIJA NABAVLjA NOVE HELIKOPTERE OD RUSIJE
 
TEMA – Budućnost Specijalnog suda za zločine na KiM: ODLAZAK TUŽIOCA
                       
ODBRANA – „Sadejstvo 2018“: EFIKASNO PROTIV POBUNjENIKA
 
Institut za medicinu rada Sektora za preventivnu medicinu VMA: KRUG ZAŠTITE
 
Zastavnik Zoran Janković sprečio oružanu pljačku: HRABROST VAN DUŽNOSTI
 
Nastavak snimanja „Vojne akademije“: VIŠE OD VOJNIČKE ZBILjE
 
DRUŠTVO – Demografska slika Srbije i perspektive:NATALITET KAO PRIORITET
 
Istine i zablude o zdravom životu i još zdravijem lečenju: KAKO POMOĆI SEBI
 
SVET – Životinje u Prvom svetskom ratu: NEMI SABORCI
 
KULTURA – Vojnici u istoriji srpske književnosti – Milan Rakić: PESNIK OPASAN REDENICIMA
 
FELjTON – Nacistička vojna elita – borbeni SS: DIVIZIJA SMRTI
 
ISTORIJA – Junaci Aprilskog rata 1941: PILOTSKA EPOPEJA
 
Nacionalni vojnoistorijski muzej u Sofiji: ISTORIJA BUGARSKE NA DLANU
 
SPECIJALNI PRILOG
ARSENAL 109
 
„ODBRANU“ možete kupiti na kioscima „ŠTAMPE“ i „FUTURE PLUS“, u „VOJNOJ KNjIZI“ u Vasinoj ulici 22, u Beogradu, po ceni od 100 dinara, a digitalno izdanje na portalu www.novinarnica.net.