Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
24.11.2017.

Godišnja konferencija Evropske odbrambene agencije



Delegacija Ministarstva odbrane Republike Srbije, koju je predvodio načelnik Uprave za odbrambene tehnologije general-major Bojan Zrnić, prisustvovala je godišnjoj konferenciji Evropske odbrambene agencije u Briselu.
 
Konferenciju pod nazivom „Bezbednost u digitalnom dobu: dodata vrednost evropske saradnje u oblasti odbrane“, otvorio je izvršni direktor Evropske odbrambene agencije ambasador Horhe Domek, dok je uvodno izlaganje imala šefica Evropske odbrambene agencije, visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku i potpredsednica Evropske komisije Federika Mogerini. Učesnicima konferencije obratili su se i evropski komesar za bezbednosnu uniju Džulijan King i predsednica Estonije Kersti Kaljulaid.
 
Tokom konferencije sagledana su aktuelna pitanja sajber bezbednosti, kao oblasti koja zauzima značajno mesto u Globalnoj strategiji za spoljnu i bezbednosnu politiku Evropske unije. S obzirom na transnacionalni karakter sajber pretnje posebna pažnja tokom konferencije posvećena je razmatranju mogućnosti za širu međunarodnu saradnju u jačanju adekvatnih kapaciteta za suprotstavljanje ovakvoj vrsti pretnje. Takođe, sagledani su rezultati na polju jačanja tehnoloških sposobnosti u sajber domenu, kao i izgradnji otpornosti kritične infrastrukture, mreža i usluga na nivou Evropske unije.
 
Na marginama konferencije general Zrnić imao je priliku da sa predstavnicima država članica Evropske unije razgovara o aktuelnim procesima unapređenja saradnje u oblasti odbrane unutar Evropske unije, kao i o daljem razvoju istraživanja u oblasti odbrane i jačanja Evropsko odbrambeno tehnološke i industrijske baze.
 
U delegaciji Republike Srbije na konferenciji bili su i vršilac dužnosti pomoćnika ministra spoljnih poslova za bezbednosnu politiku ambasador Branimir Filipović i šef Vojnog predstavništva u Misiji Republike Srbije pri NATO brigadni general Predrag Bandić.