Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
27.10.2017.

Sastanak Konferencije nacionalnih direktora za naoružanje



V.d. pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse  Nenad Miloradović učestvovao je na sastanku Konferencije nacionalnih direktora za naoružanje u formatu platforme interoperabilnosti u Briselu.
 
Na sastanku, kome su prisustvovali predstavnici 45 zemalja, sagledan je rad Konferencije nacionalnih direktora za naoružanje u 2017. godini i prikazan je napredak u radu grupa za namenske sposobnosti koje se razvijaju u okviru glavnih vidovskih grupa za naoružanje.
 
Posebna pažnja tokom sastanka posvećena je mogućnostima koje pruža saradnja sa komercijalnim sektorom u domenu izgradnje odbrambenih sposobnosti, kao i sagledavanju pojedinih nacionalnih rešenja u vezi pristupa inovacijama u oblasti investicija u odbrani. Prisutnima se obratio predstavnik Evropske odbrambene agencije koji je ukazao na značaj unapređenja saradnje u okviru Evropske odbrambene agencije u oblastima istraživanja i razvoja, zajedničke izgradnje sposobnosti i saradnje sa industrijom.
 
Na marginama sastanka Nenad Miloradović razgovarao je sa nacionalnim direktorima Slovenije, Grčke, Mađarske i Rumunije o savremenim trendovima razvoja i proizvodnje naoružanja i vojne opreme, kao i o izazovima sa kojima se taj proces suočava. Razgovarano je i o potencijalnim zajedničkim projektima, saradnji između odbrambenih industrija, kao i organizaciji predstojećih demonstracionih i bojevih gađanja sa naoružanjem  i vojnom opremom od zajedničkog interesa.
 
Konferencija nacionalnih direktora za naoružanje se bavi aktivnostima  koje se odnose na istraživanje, razvoj i proizvodnju naoružanja i vojne opreme i otvorena je za saradnju sa državama partnerima u skladu sa njihovim nacionalnim potrebama i mogućnostima.