Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
26.05.2017.

Potvrda razvijene saradnje sa Italijom



Tokom studijske posete Republici Srbiji, delegacija 19. Višeg intervidovskog generalštabnog kursa Centra za visoke vojne studije u Rimu, predvođena brigadnim generalom Frančeskom Lombardijem, posetila je Ministarstvo odbrane. Obraćajući se članovima delegacije u ime domaćina, državni sekretar Nenad Nerić istakao je značaj strateškog partnerstva dve zemlje i zahvalio italijanskoj strani za podršku Srbiji na njenom evropskom putu. Nerić je izrazio zadovoljstvo ostvarenim nivoom saradnje sa Italijom u oblasti odbrane i istakao da je Ministarstvo odbrane opredeljeno za nastavak i unapređenje saradnje u oblasti odbrane, u svim segmentima od zajedničkog interesa.
 Potvrda razvijene saradnje sa Italijom
Polaznicima najvišeg nivoa vojnog obrazovanja oružanih snaga Italije prezentovani su  organizaciona struktura i zadaci Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, strategijska dokumenta i pravci razvoja sistema odbrane kao i aktivnosti Ministarstva odbrane u procesu pristupanja Srbije Evropskoj Uniji.
 
Italijanska delegacija posetila je i Univerzitet odbrane, Vojnu akademiju i Rečnu flotilu Kopnene vojske i upoznala se sa organizacijom i zadacima navedenih celina. U kompaniji Jugoimport SDPR, gosti su se upoznali sa njenom organizacijom i proizvodnim kapacitetima kompanije i Odbrambene industrije Srbije.  

Potvrda razvijene saradnje sa Italijom

Na kraju posete, u Upravi za međunarodnu vojnu saradnju, načelnik Uprave kapetan bojnog broda Milan Konjikovac i brigadni general Frančesko Lombardi analizirali su rezultate posete i obostrano konstatovali da je saradnja dve zemlje intenzivna, a da u vojnoobrazovnoj oblasti postoji dovoljno prostora za njen nastavak i dalje unapređenje. 
photoFOTOGALERIJA