Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
07.04.2017.

Đorđević, Diković i Živak na mestu pada aviona



Ministar odbrane Zoran Đorđević, načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković i komandant RV i PVO general-major Ranko Živak obišli su mesto pada školsko-borbenog aviona „Super galeb G-4“ u rejonu sela Slatina, nadomak Šapca. Avion Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije, srušio se danas oko 10.30 časova tokom izvođenja redovne letačke obuke i tom prilikom živote su izgubili piloti potpukovnik Nenad Ćulibrk iz Komande RV i PVO i kapetan Dejan Pandurović iz 252. školsko-trenažne avijacijske eskadrile 204. vazduhoplovne brigade.

Đorđević, Diković i Živak na mestu pada aviona 
- U ime svih pripadnka Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, i u svoje lično ime, izražavam najdublje saučešće porodicama poginulih pilota. Reč je o vrhunskim, iskusnim pilotima i ovaj je gubitak nenadoknadiv i za nas i za porodice. Budite uvereni da ćemo učiniti sve da kao ministarstvo pomognemo porodicama stradalih – izjavio je ministar Đorđević u obraćanju medijima.
 
On je rekao da je u cilju rasvetljavanja uzroka nesreće načelnik Generalštaba formirao komisiju, a da je Inspektorat odbrane dobio nalog za vanredni inspekcijski nadzor.
 
General Diković je takođe izrazio saučešće porodicama stradalih i podvukao da je njihova smrt nenadoknav gubitak i za porodice i za Ratno vazduhoplovstvo. Stručni istražni organi rasvetliće uzrok nesreće, rekao je načelnik Generalštaba.
 
Današnji let, prema rečima komandanta RV i PVO general-majora Ranka Živaka, bio je redovan u okviru realizacije letačke obuke.
 
- Piloti su bili odlično osposobljeni. Lično sam bio prisutan na aerodromu Batajnica kada su krenule pripreme za zadatak. Oni su poleteli, javili se u odlasku preko Inđije i Šapca i posle toga smo izgubili kontakt – rekao je general Živak. Posle toga je, prema njegovim rečima, pokrenuta akcija traganja i spasavanja i ubrzo je pronađeno i obezbeđeno mesto nesreće.
 
Komandant RV i PVO takođe je u svojoj nadležnosti formirao stručnu komisiju koja će imati zadatak da ispita sve okolnosti udesa.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
07.04.2017
mp4 (41,62 MB)
Ministar Đorđević
07.04.2017
mp4 (15,64 MB)
General Diković
07.04.2017
mp4 (39,6 MB)
General Živak