Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
03.02.2009.

Državni sekretar Aleksandar Miščević za „Odbranu“ o vojnom budžetu u 2009.



Sistemu odbrane dodeljena su novčana sredstva u visini od oko 72,763 milijarde dinara, odnosno nešto više od 2,1 odsto bruto društvenog proizvoda zemlje. U tu cifru uračunate su i oko 2,5 milijarde sopstvenih prihoda. Budžet je, u odnosu na prethodnu godinu, bez sredstava za vojne penzije i novca iz Nacionalnog investicionog plana, uvećan za 4,5 odsto. Povećanje je manje od projektovane inflacije. Ukupna realizacija budžetskih obaveza Ministarstva odbrane u 2008. iznosila je 98 odsto.


Pripadnike sistema odbrane, odnosno Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, zanima kako su nadležni režirali brojke u vojnom budžetu, koju su veštinu ili umeće balansiranja i raspodele dodeljenih finansijskih sredstava primenili da planirane poslove i zadatke realizuju bez većih teškoća. I, naravno, kako će se to odraziti na njihov standard.

Da bismo preciznije saznali o strukturi vojnog budžeta, merama kojima će se ublažiti manjak novca u sistemu odbrane i nepovoljni uticaji svetske finansijske krize, razgovarali smo sa Aleksandrom Miščevićem, državnim sekretarom u Ministarstvu odbrane.

PREMOTAVANjE ISKUSTAVA
Vojni budžet za 2009. godinu iznosi oko 72,763 milijarde dinara, što predstavlja nešto više od 2,1 odsto bruto društvenog proizvoda zemlje. U tu cifru uračunate su i oko 2,5 milijarde očekivanih, sopstvenih prihoda. Budžet je, prema rečima državnog sekretara Miščevića, u odnosu na prethodnu godinu, bez sredstava za vojne penzije i finansija iz Nacionalnog investicionog plana, uvećan za 4,5 odsto. Povećanje je, svakako, manje od projektovane inflacije.
– Dobrom alokacijom, odnosno dodelom finansijskih sredstava, možemo podmiriti sve potrebe sistema odbrane tokom godine. Koliko god novca dobili, uvek smo nezadovoljni, jer su se, zbog malih ulaganja proteklih petnaestak godina, u sistemu nagomilale potrebe. Na primer, u 2008. imali smo povećanje budžeta u odnosu na 2007. samo 12 odsto, ali smo uspeli da investiramo više nego u prethodne tri godine. Povećali smo plate pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, za godinu dana, u proseku više od 30 odsto. U vremenu od maja 2007. do kraja prošle godine plate su u proseku uvećane 39,6 odsto, a i brojne naknade u visini od 20 do 228 odsto. Ovogodišnji budžet sličan onom je u prethodnoj godini, ukoliko se posmatra uvećanje od 4,5 odsto i planirana inflacija – kaže Aleksandar Miščević.

Kako naglašava državni sekretar, Ministarstvo odbrane očekuje da tokom godine ostvari više od 2,5 milijarde dinara prihoda. Racionalnijim poslovanjem i redovnim plaćanjem prispelih obaveza mogu se obezbediti i znatne uštede.

- Budžet i jeste tako projektovan da uvažava sve ono što se događa na svetskoj finansijskoj sceni. Mi ćemo nastaviti da se u sistemu ponašamo domaćinski, onako kako smo to i do sada činili. Pretprošle godine smo, u odnosu na 2006, povećali sopstvene prihode za oko 60 odsto, i oni su tada iznosili 5,34 milijarde dinara. U 2008. prihodi su uvećani za oko pet odsto i dostigli 5,57 milijardi dinara, a sličan rast planiramo i u 2009. godini – navodi državni sekretar Miščević.

UMEĆE RASPODELE
Kakva je struktura našeg ovogodišnjeg vojnog budžeta?
– Idealan model strukture vojnog budžeta ima Norveška, u kojoj se za personalne troškove izdvaja 40, a operativne troškove i investicije po 30 odsto. Međunarodni standard, kome teži i Ministarstvo odbrane Republike Srbije, jeste – 50 odsto za personalne troškove, 30 za operativne, a 20 odsto za investicije.

Prošle godine, u sistemu odbrane 57 odsto budžeta izdvojeno je za personalne troškove, 23,6 za operativne i 19,4 odsto za investicije, čime smo se, u dobroj meri, približili svetskoj normi. Aktuelna ekonomska kriza, koja nije mimoišla ni Srbiju, a time i restriktivan ovogodišnji budžet, uslovili su da Ministarstvo odbrane najpre treba da definiše prioritete, te na drugačiji način odredi strukturu troškova. Jedan od najvažnijih zadataka jeste profesionalizacija Vojske Srbije, pa zbog očekivanja povećanja broja profesionalnih lica, personalni troškovi u vojnom budžetu iznose 63,7 odsto. Za operativne troškove planirano je 20,9, a investicije 15,4 odsto budžeta. Na visinu personalnih troškova uticala je i namera Ministarstva odbrane da, u uslovima međunarodne finansijske krize, zaštiti standard zaposlenih u sistemu odbrane – naglašava državni sekretar Aleksandar Miščević.

Za plate pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u vojnom budžetu 2009. predviđeno je oko 26 milijardi, a za penzije oko 23 milijarde dinara. Sredstva za vojne penzije uvećana su za oko 3 milijarde dinara ili 15 odsto u odnosu na prošlu godinu. To povećanje veće je od prognozirane inflacije na godišnjem nivou.

– Ovogodišnji personalni troškovi, u odnosu na prošlogodišnje, povećani su za oko 5 milijardi, pa ukupno iznose oko 30 milijardi dinara. Njihov najveći postotak čine bruto plate sa doprinosima. U personalne troškove spadaju još i različite vrste naknada, poput naknade za odvojen život, stanovanje, prevoz, opšte dežurstvo, bolovanja, naknade za socijalnu zaštitu i solidarnu pomoć... Oko 4 milijarde dinara dostižu pomenuti ostali troškovi u sastavu personalnih. Izdvajanje 63,7 odsto za personalne troškove potvrđuje da je vojni budžet 2009. zaista socijalni, a ne razvojni – kaže Miščević.

Operativni troškovi sistema odbrane iznose oko 10 milijardi dinara. U njih se ubrajaju troškovi službenih putovanja, usluge prema različitim ugovorima, specijalizovane usluge, tekuće popravke i održavanje, ali i materijal, poput goriva, hrane, lekova, sanitetskog materijala, zatim uniforme i administrativni, kancelarijski materijal. Iz operativnih troškova, režijske naknade plaćaju se komunalnim preduzećima.

Prema rečima državnog sekretara Aleksandra Miščevića, za energetske usluge iz vojnog budžeta izdvojeno je oko milijardu i po, za hranu oko 1,3 i tekuće održavanje i popravke, odnosno remonte tehničkih kapaciteta u jedinicama Vojske jedna milijarda dinara, dok je za gorivo planirano oko 900, a za komunalne usluge oko 500 miliona dinara. Znatno oštrijom finansijskom disciplinom redukovaće se pojedini operativni troškovi, a ta sredstva biće usmerena za profesionalizaciju Vojske.

– Kada se govori o investicijama tokom godine, Ministarstvo odbrane nastojaće da planira višegodišnje nabavke, tako da će se ublažiti posledice ograničenih ulaganja u infrastrukturu, mašine i opremu Vojske. Oko 4,5 milijarde dinara iskoristiće se za nabavku opreme za specijalne i pešadijske jedinice. U Vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovnu odbranu biće usmereno oko 500 miliona dinara za kupovinu opreme za kontrolu vazdušnog prostora i opremanje službe traganja i spasavanja. Za nabavku transportnih sredstava i pokretnih stvari za tehničku podršku planirano je da se u 2009. utroši oko 650 miliona dinara – nabraja Miščević.

Vladimir POČUČ

VEŠTINA PLANIRANjA
Prošlogodišnjim rebalansom budžeta Ministarstvu odbrane oduzeto je oko tri milijarde dinara, odnosno umanjena su sredstva sa konta 512, koji se odnosi na nabavku mašina i opreme u okviru investicija.

– Oprema koju Ministarstvo odbrane kupuje za Vojsku Srbije je vrlo specifična. Retko se nalazi u skladištima, tako da period od potpisivanja ugovora o nabavci, do proizvodnje ugovorene opreme, njene isporuke i dospeća plaćanja, dugo traje. Ministarstvu odbrane je prilikom realizacije budžeta ključni poslednji kvartal godine, jer tada dospeva većina ugovorenih obaveza i plaćaju se realizovane usluge. Nažalost, prošle godine rebalans budžeta izveden je pre poslednjeg kvartala, pa se stekao utisak da Ministarstvo odbrane nije utrošilo dodeljena sredstva sa konta 512.

Treba znati da je Ministarstvo odbrane u prošloj godini, u oblasti investicija, sa konta 512, premašilo plan realizacije zadataka i da je Trezoru Republike Srbije, koji izvršava dospele obaveze, dostavilo naloge za plaćanje. Zbog nelikvidnosti Trezora u tom periodu i slabog priliva novčanih sredstava u državnu kasu obaveze nisu na vreme isplaćene, tako da realizacija budžetskih zadataka sistema odbrane po investicijama iznosi 95 odsto. Inače, ukupna realizacija obaveza Ministarstva odbrane u 2008. iznosila je 98 odsto, za sve zadatke – objašnjava državni sekretar Aleksandar Miščević.

Da li je moguće zaštititi finansijska sredstava sistema odbrane u uslovima česte promene kursa dinara?
– Sva ministarstva funkcionišu tako što Trezoru dostavljaju naloge za naplatu realizovanih zadataka iz budžeta, jer se novac nalazi u Trezoru. Prošle godine smo više puta od Trezora i Narodne banke Srbije tražili da deponujemo sredstva ili otvorimo akreditive za plaćanje remonta ili kupovinu opreme u većim iznosima, ali nam to nije odobreno. Trezor nastoji da plaća u realnom vremenu. Kada bi nam to bilo obezbeđeno, sistem odbrane zaštitio bi novac od dnevne promene kursa dinara, ali ga Trezor ne bi mogao koristiti – tvrdi Miščević.

STAMBENE SUBVENCIJE
U toku 2008. godine Ministarstvo odbrane je, na različite načine, rešilo oko 1.500 stambenih problema pripadnika Vojske. Za stambeno kreditiranje iz prošlogodišnjeg budžeta izdvojilo je znatna sredstva. Uz angažovanje Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita, krov nad glavom dobila su 103 lica, a 86 kreditima komercijalnih banaka. Prosečna vrednost kredita iznosila je 50.000 evra.

– Ovogodišnjim budžetom predviđeno je 150 miliona dinara za finansiranje stambenih kredita u sistemu odbrane. Očekujemo da će taj iznos biti dovoljan za subvencionisanje stambenih kredita 220 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Tokom godine, sredstvima iz budžeta finansiraće se izgradnja već započetih stanova na Bežanijskoj kosi – rekao je državni sekretar Aleksandar Miščević.

VOJNE PENZIJE
– Vojne penzije su u 2008. godini povećane u proseku 27,43 odsto. Nadležni iz Ministarstva odbrane više puta su urgirali u Vladi da se razreši problem duga vojnim penzionerima, jer je Ministarstvo finansija nosilac izrade reprograma duga. Ubuduće, vojne penzije će rasti u skladu sa civilnim propisima, kao i za ostale penzionere Republike Srbije – ističe Aleksandar Miščević.