Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
26.09.2024.

Падобрански вишебој јединица специјалне намене



У организацији 63. падобранске бригаде, ове недеље је на војном аеродрому „Наредник-пилот Михајло Петровић“ и у ширем рејону Ниша одржан 23. Падобрански вишебој јединица специјалне намене.

Ово војничко спортско такмичење реализује се по угледу на надметања најбољих специјалних јединица у свету и обухвата савлађивање стазе дужине око 25 километара, уз решавање различитих тактичких и ватрених задатака.

Ове године учешће је узело осам екипа — четири из 63. падобранске бригаде, две из 72. бригаде за специјалне операције и по једна екипа Румунске армије и ветерана 63. падобранске бригаде. 

Њих је током данашњег такмичарског дана обишао начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојисловић, који се том приликом уверио да је организација на високом нивоу и да су учесници изузетно оспособљени и мотивисани да у најбољем светлу представе своју јединицу. 

На захтевној такмичарској стази, учесници су се надметали у 14 дисциплина, као што су падобрански десант, гађање аутоматском пушком, пиштољем и ножем, извлачење рањеника и поквареног возила, савлађивање водених препрека и контаминираног земљишта, бацање бомбе у мету, пењање уз конопац и претрес терена.

Све екипе су показале изузетан спортски дух, високу оспособљеност, сналажљивост, упорност и истрајност, а најбољи резултат остварила је друга екипа 63. падобранске бригаде.

Реализација овог такмичења представља својеврсну проверу способности специјалних јединица, а овогодишњи падобрански вишебој је одржан као једна од актинвости на обележавању 80. годишњице од формирања прве војне падобранске јединице.