Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
13.09.2024.

Састанак помоћника министра Бандића са замеником министра иностраних послова Јужног Судана



Вршилац дужности помоћника министра одбране за политику одбране Предраг Бандић састао се данас са замеником министра иностраних послова Јужног Судана Мандејом Семајом Кенет Кумбом.

На данашњем састанку констатовано је да су односи између два народа засновани на историјским везама и традиционалном пријатељству што представља добру основу за изналажење могућности будуће свеукупне сарадње, укључујући и област безбедности.

Том приликом, пренета је захвалност на принципијелном и конзистентном ставу Јужног Судана у вези са непризнавањем једнострано проглашене независности тзв. Косова, као и за подршку територијалном интегритету и суверенитету наше земље.

Обе стране сагласиле су се да постоји опредељеност за поштовање одредби међународног права, одлука међународних институција и дијалога као основног механизма за решавање безбедносних изазова.

На састанку је разговарано и о политичко-безбедносној ситуацији у Јужном Судану и региону Балкана, потенцијалним областима билатералне сарадње, уз обострано очекивање да ће активности у наредном периоду допринети даљем развоју односа од обостраног интереса.