Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
08.09.2024.

Припадници Војне академије на Чивијашком полумаратону



Припадници Војне академије пружили су подршку у припреми и реализацији Чивијашког полумаратона одржаног данас у Шапцу под покровитељством тог града. Полумаратон су организовали Спортско удружење "Fury Runner" и Туристичка организација Шапца.
Начелник Војне академије пуковник ванр. проф. др Срђан Благојевић и потпуковник Далибор Новаковић сусрели су се у Градској кући, пред почетак Чивијашког полумаратона, са градоначелником Шапца др Александром Пајићем и председником Скупштине града Немањом Пајићем.

Током састанка разговарано је о повезивању младих кроз спорт и о промоцији Војне академије и војних школа у Шапцу.
Градоначелник Шапца истакао је да му је драго да из војних школа све више Шапчана и Шапчанки излазе као врхунски школована и професионална војна лица, спремна за улогу и задатке у систему безбедности и одбране Републике Србије.

На свечаном отварању полумаратона, пуковник Благојевић нагласио је да Војна академија активно подржава одржавање ове значајне манифестације показујући опредељеност да се у промоцији војног позива посвети и најмлађим генерацијама.
Као волонтери дуж трасе полумаратона ученици Војне гимназије и Средње стручне војне школе „1300 каплара“  својим активним учешћем показали су висок ниво дисциплине и посвећености и значајно допринели успешности ове спортске манифестације и на најбољи начин представили Универзитет одбране, Војну академију и своје школе.

У оквиру данашње манифестације, припадници Војне академије промовисали су војни позив, војно образовање и спорт у војсци. На посебно уређеним штандовима, посетиоци су могли да сазнају о војном школству и војном позиву. Професори Војне академије, кадети и ученици, заинтересованим посетиоцима пружили су информације о студијским програмима на Војној академији, наставним програмима у Војној гимназији и смеровима у Средњој стручној војној школи „1300 каплара“, начину уписа и времену трајања конкурса за упис, као и смештајним и спортским капацитетима у војним школама.

Овогодишњи промотер Чивијашког полумаратона је припадник Спортске јединице Војне академије водник Ђуро Борбељ, троструки првак Србије у маратону, полумаратону и тркама на десет километара на друму, који је и данас у трци на 21 километар заузео друго место претрчавши полумаратон за 1 сат 14 минута и 35 секунди.