Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
05.09.2024.

Одржана тактичка вежба специјалних јединица „Дрина 2024“



Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, министар одбране Братислав Гашић и начелник Генералштаба генерал Милан Мојсиловић присуствовали су данас, у рејону планине Гучево, завршним активностима на тактичкој вежби специјалних јединица Војске Србије „Дрина 2024“.

Председник Вучић, након вежбе, похвалио је припаднике специјалних јединица на успешно изведеној вежби и истакао да држава повећава и снажи капацитете специјалних јединица новим људима, опремом и најмодернијим наоружањем.

- Верујем да ћемо у наредном периоду више стотина младих људи примити и у њихове јединице и у Војску Србије. Предстоје нам велике реформе. Верујем да ћемо донети одлуку о увођењу војног рока који ће бити веома кратак, никоме неће представљати проблем, од 60 плус 15 дана, дакле 75 дана. Људи ће за то време имати не само бесплатно храну, пиће, спавање и све остало што им је потребно за нормалан живот, већ и одређена, не сасвим безначајна, примања - нагласио је председник Вучић и додао да је прилагођавање новим животним потребама веома важно у искуству и животу сваког мушкарца истичући да ће жене моћи добровољно да служе војни рок као и до сада.

Он је нагласио да ће онима који не желе оружје због приговора свести, а осврћући се на младе стручњаке из ИТ сектора, држава обезбедити могућност служења обавезног војног рока у Војнотехничком институту и Техничко опитном центру истичући „да могу на такав начин да допринесу развоју наше војске и њених капацитета у будућности“.

Том приликом, председник је рекао да ће се наставити са даљим развојем војске.

- Видео сам да неки кажу да је само куповина Рафала као двадесет годишњих буџета једне од суседних земаља. Ми ћемо наставити да улажемо у нашу армију и она мора да буде гарант сигурности, безбедности и одвраћајући фактор за сваког потенцијалног агресора - истакао је председник Србије.

У тактичкој вежби “Дрина 2024” учествовали су припадници 72. бригаде за специјалне операције, 63. падобранске бригаде и Одреда војне полиције специјалне намене „Кобре“. Вишедневна вежба је реализована са циљем провере и даљег унапређења способности специјалних снага у припреми и извођењу борбених активности на планинском терену, уз употребу савременог наоружања и војне опреме.

Вежба је почела извиђањем рејона из ваздушног простора употребом беспосадних ваздухоплова како би се прикупили обавештајни подаци о терористичкој групи.
Након прикупљања информација извршено је поседање шире и уже блокаде рејона и отпочео је задатак уништења терористичке групе.

Диверзанти наших специјалних јединица, хладним оружјем, неутралисали су стражаре који су обезбеђивали базу терориста. Одмах потом, диверзантска група уочила је патролу терориста која је неутралисана коришћењем наоружања са пригушивачем пуцња.

У наставку вежбе, снајперски парови неутралисали су терористе који су се налазили у бази, а даљински контролисана беспосадна платформа „милош“ је дејствовала по објектима терориста.

Једна група терориста моторним возилом покушала је да се извуче из блокаде. Том приликом, тимови Одреда војне полиције специјалне намене „Кобре“, уз коришћење оклопног возила, извршили су заустављање возила и ухапсили терористе.

Уследила је и евакуација тимова специјалних снага, а приликом претреса базе и околине специјални тим је пронашао место складиштења минско-експлозивних средстава, муниције и наоружања терориста и извршио је уништење истих.

Посматрачи вежбе имали су прилику и да сагледају како изгледа база диверзантске групе која би служила за вишедневни боравак и рад диверзаната, као и начин прикупљања и припреме хране из природног окружења, а након тога представљени су и наоружање и војна опрема специјалних јединица.