Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
28.08.2024.

Промоција резервних официра генерације „Март 2024“



Свечаност поводом завршетка војностручног оспособљавања за резервне официре Војске Србије генерације „Март 2024“ и промовисања у чин резервног потпоручника одржана је данас на Војној академији.

Свечаности су присуствовали државни секретар у Министарству одбране Миле Јелић, заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Желимир Глишовић, ректор Универзитета одбране бригадни генерал проф. др Бобан Ђоровић, начелник Управе за развој и опремање бригадни генерал Милан Поповић, начелник Управе за телекомуникације и информатику бригадни генерал Миле Витезовић, начелник Управе за обуку и доктрину бригадни генерал Мухарем Фазлић и начелник Војне академије пуковник ванр. проф. др Срђан Благојевић.

На почетку данашње свечаности прочитан је Указ председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића којим су слушаоци оспособљавања за резервне официре промовисани у чин резервног потпоручника.

Том приликом, државни секретар Јелић најуспешнијим полазницима уручио је награде – ручне сатове.

Обраћајући се присутнима, државни секретар Јелић подсетио је на дугу и славну традицију школовања резервних официра истичући да су управо они дали допринос многим ратним успесима забележеним у војној историји.

- У том целокупном периоду, од 1883. године до данас, резервни официри српске војске подносили су значајан ратни терет и давали драгоцен допринос многим ратним успесима забележеним у нашој поносној и богатој историји – од балканских, преко великих светских па све до последњих ратова вођених крајем прошлог века – рекао је државни секретар Јелић и истакао да војностручно оспособљавања за резервне официре које реализује Војна академија „привлачи најодговорније и најодважније младе академске грађане Србије, интелектуалну и моралну елиту нашег народа, одабране школоване људе са израженим патриотским осећањем и чврстим карактером, спремне да преузму одговорност и допринесу свом друштву и свом народу“.

Он је нагласио да резервни официри имају обавезу и патриотску дужност да у миру оснажују и продубљују нераскидиву везу између друштва и војске и поручио резервним потпоручницима да буду поносни на то звање, као што су данас поносни народ и породице на њих младе и образоване који су успешно завршили изазовно и тешко школовање и заслужили први официрски чин.

- Будите свесни да је од данас сваки ваш поступак – поступак резервног официра Војске Србије која од вас у сваком тренутку очекује војничку, академску и моралну изврсност – истакао је државни секретар Јелић и честитао свима добијање чина резервног потпоручника.

На данашњој свечаности промовисани су резервни потпоручници рода пешадија и службе телекомуникације. Најуспешнији резервни потпоручници у овом циклусу усавршавања су – први у рангу Милован Колашинац из 108. класе службе телекомуникације са средњом оценом 9,50, други у рангу је Душан Петровић из 143. класе рода пешадија са просечном оценом 9,44 и трећи у рангу је Душан Ђорић из 143. класе рода пешадија са средњом оценом 9,44.

Обраћајући се у име резервних потпоручника, најбољи у рангу Милован Колашинац рекао је да је војска од данас богатија за нову, образовану и мотивисану генерацију спремну за велике напоре и велика дела.

- Пут који смо прошли није био лак, али је то био пут током којег смо упознали себе, тестирали и померали своје границе и постали спремни за живот. Током тог пута смо постали свесни снаге која лежи у нама и постали свесни снаге заједништва, јер без тимског рада нема успеха ни резултата. Чувени резервни официр наше војске био је и војвода Степа Степановић, чија је улога у балканским ратовима и Првом светском рату била огромна. Оно што су нам наши славни преци попут њега оставили задаје нам обавезу да чувамо и вреднујемо стечено – истакао је резервни потпоручник Колашинац.

Данашњој свечаности присуствовали су припадници Министарства одбране и Војске Србије, породице, родбина и пријатељи промовисаних резервних потпоручника.