Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
26.07.2024.

Специјалистичка обука војника на служењу војног рока генерације „Јун 2024“



У Центру за обуку копнене војске у Пожаревцу у току је специјалистичка обука војника који су служење војног рока започели у јуну ове године.

Војници се у овој јединици Команде за обуку оспособљавају за више десетина различитих специјалности родова пешадије, артиљерије, инжињерије и оклопних јединица.

Током шестонедељне обуке на полигонима у касарни „Генерал Павле Јуришић Штурм“ и потом у теренским условима ван мирнодопске локације, они стичу знања и вештине за употребу личног и колективног наоружања и минско-експлозивних средстава и увежбавају тактичке радње и поступке у нападу и одбрани, како би, у складу са својим специјалностима, били оспособљени за обављање одговарајућих војничких дужности у оквиру својих родова.

Тежиште у овој фази обуке је на оспособљавању за борбену употребу артиљеријских система „нора“ и „гвоздика“, тенкова М-84 и борбених возила пешадије М-80А, као и на припреми за програмска гађања која их очекују у наредном периоду.

Командант Центра за обуку копнене војске пуковник Душко Јовић истакао је да је та јединица намењена за индивидуалну специјалистичку обуку војника на служењу војног рока, али и других субјеката обучавања.

- Центар укупно обучава 53 специјалности Копнене војске, а тренутно су на обуци војници на служењу војног рока јунске генерације, за 15 специјалности. Након успешно завршене обуке у специјалистичким центрима, војници се код нас обучавају за специјалности копнене војске - пешадије, артиљерије, оклопних јединица, инжињерије као и извиђачке и специјалности војне полиције - рекао је пуковник Јовић истичући да војници показују квалитетна претходна знања из основних центара која им омогућавају да успешно реализују планирану обуку.

Командир тима за обуку нишанџија на тенку М84 поручник Огњен Васић рекао је да осим војника, обучавају и полазнике курса за подофицире - из грађанства и из јединица војске.

- Што се војника тиче, осим нишанџија на тенку, обучавамо и нишанџије на борбеном возилу пешадије, БРДМ-у, као и стрелце на БВП-у. Њихова обука, због комплексности, траје десет недеља, и круна обуке је гађање које се организује у Војном комплексу „Орешац“. Осим нишанџија, обучавамо и возаче свих борбених возила. Такође, код нас обуку пролазе и професионални војници који долазе из свих јединица Војске Србије - рекао је поручник Васић.

Војник Александар Узелац из Сомбора реализовао је основну обуку у Првом центру за обуку у свом граду.

-  У Центру у Пожаревцу, већ две недеље, пролазим обуку за специјалност бацач граната аутоматски 30 милиметара М93. Све тече по плану, напорно је, али смо оптимистични да ће све проћи како треба и спремни смо да наставимо даљи рад у Војсци Србије - нагласио је Узелац.

Специјалистичка обука ове генерације војника завршава се крајем августа провером оспособљености за извршавање индивидуалних задатака, након чега следи колективна обука и активно укључивање у живот и рад јединица Војске Србије до завршетка служења војног рока.