Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
25.07.2024.

Јединица Војске Србије спремна за учешће у мировној операцији



Тактичка вежба „Српски штит“, на којој су проверавани обученост и интероперабилност Вода за заштиту снага који ће бити ангажован у мировној операцији UNIFIL у Либану, успешно је завршена данас у бази „Југ“ и на полигону „Боровац”, чиме је потврђена спремност ове јединице за упућивање у зону операције.

Вежба је организована и изведена како би се у пракси проверила спремност Вода за заштиту снага из састава Команде за обуку за ангажовање у Либану, где ће му основни задатак бити обезбеђење базе мировних снага Уједињених нација.

Рад јединице по задатим супозицијама пратио је и оцењивао евалуаторски тим из Генералштаба Војске Србије, који је закључио да је вод за заштиту снага достигао дефинисане стандарде обучености и интероперабилности и да је у потпуности спреман за ангажовање у мировној операцији Уједињених нација у Либану.

Како је објаснио заменик руководиоца Тима за евалуацију мајор Миша Живановић, Војска Србије у мировне мисије упућује најбоље јединице и појединце, који ће достојно представљати своју војску и земљу, спремни да се изборе са свим изазовима у зони операције.  
 - У току обуке и евалуације критеријуме подижемо високо и симулирамо реалне ситуације како би се припадници вода што боље припремили за правилно и брзо извршавање задатака који их очекују током ангажовања у Либану. Тиме обезбеђујемо да припадници Војске Србије које упућујемо у мировну мисију буду у потпуности способни да одговоре на изузетно захтевне задатке - рекао је мајор Живановић.

Током вишедневних вежбовних активности на терену, вод је решавао тактичке задатке који су прилагођени мисији и условима који владају у зони операције - од поступака на маршу, преко рада на сталном контролном пункту и осматрачкој станици, до примене мера противваздухопловне заштите и поступања у случају напада на базу или наиласка на минско-експлозивна средства.

Вредновање обучености и интероперабилности вода реализовано је након вишемесечних свеобухватних припрема које припадници јединице пролазе пре упућивања у зону операције.

Командир Вода за заштиту снага капетан прве класе Жељко Марковић, објаснио је да је обука те јединице била конципирана у две фазе, а то су индивидуална тактичка и ватрена обука која је претходно спроведена у Зајечару и колективна обука.

- Колективна обука реализује се на полигону Боровац и у бази „Југ". Круна колективне обуке је реализација вежбе „Српски штит” где се врши провера оспособљености Вода за заштиту снага у обављању задатака у условима приближним оним којима се спроводи мировна операција. Након реализације провере вод се као оспособљен упућује у мисију UNIFIL у Републику Либан - рекао је капетан прве класе Марковић.

Војска Србије ангажује Вод за заштиту снага у овој операцији од 2014. године, у саставу италијанског контингента, а у Либану се на задацима очувања мира тренутно налази и пешадијска чета Војске Србије, као и штабни официри и група специјалиста задужених за подршку.