Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
19.07.2024.

Обука извиђача Копнене војске у летњим условима



У току је релизација редовне обуке извиђача Четврте бригаде копнене војске у летњим условима.

Обука обухвата самосталну исхрану у природи, пливање, борење, употребу хладног оружја, израду и коришћење импровизованих минско-експлозивних средстава, извиђање, извођење заседа, препада и диверзија и савлађивање водених препрека.

Припадници извиђачке јединице се у првом сегменту оспособљавају за самосталну исхрану у природи и том приликом стичу и усавршавају вештине за преживљавање у случају отежаног снабдевања јединице и у дубокој позадини непријатеља.

Различите ситуације и окружења у којима извршавају задатке изискују сналажљивост и креативност, па се осим за употребу формацијских средстава извиђачи оспособљавају и за коришћење природних ресурса за исхрану и израду средстава и објеката које могу искористити у реализацији задатака.

Увежбава се израда и коришћење разних типова ложишта, објеката за чување и конзервирање хране, хлебних пећи и клопки за ситну дивљач, па се на трпези извиђача могу наћи рибља и чорба од меса корњаче, пљескавице од кромпира, хлебне погачице са копривом, печени жабљи батаци, речне рибе и змије, супа од хајдучке траве и сушено месо од зеца. 

Успешном реализацијом овог дела оспособљавања извиђачи Четврте бригаде копнене војске показају да је ова јединица способна да самостално делује у простору и да је одликује висок ниво оспособљености и борбене готовости за реализацију задатака обавештајног обезбеђења снага у операцијама.