Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
22.07.2024.

Одржане билатералне консултације у области одбране са Републиком Бугарском



Делегација Министарства одбране, коју је предводио вршилац дужности помоћника министра за политику одбране Предраг Бандић, реализовала је билатералне консултације у области одбране са делегацијом Министарства одбране Републике Бугарске.

Бугарску делегацију предводио је директор Дирекције за политику одбране и планирање бригадни генерал Љубомир Монов.

Том приликом, анализирана је сарадња у области одбране у претходном периоду и разговарано о могућим модалитетима сарадње у будућности, како на билатералном, тако и на регионалном нивоу. Такође је наглашен узлазни тренд у броју заједничких активности и областима сарадње.

Обе стране сагласиле су се да постоје обостране намере да се јача међусобно поверење и очува мир у региону, у актуелном глобалном безбедносном контексту. Том приликом, истакнут је значај оваквих сусрета као прилика да се у непосредном контакту размене мишљења о актуелној политичко-безбедносној ситуацији у региону и свету, анализирају досадашњи резултати и разговара о могућностима даљег правца развоја сарадње у области одбране.

По завршетку консултација констатовано је да активности из Плана билатералне војне сарадње за 2024. годину отварају могућности за њено даље квалитативно унапређење, као и јачање свеукупних односа између две земље.