Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
17.07.2024.

Помоћ Војске Србије у општинама које се суочавају с несташицом воде



Ради ублажавања последица дуготрајне суше која је изазвала несташице воде, припадници Војске Србије су ангажовани на пружању помоћи у водоснабдевању домаћинстава у општинама Мионица и Сјеница.

Општина Мионица је због екстремних временских услова, поремећаја у водоснабдевању и угрожавања здравља људи прогласила ванредну ситуацију на територији целе општине.

На захтев окружног штаба за ванредне ситуације Колубарског управног округа, у мионичкој општини је од почетка недеље ангажована ауто-цистерна за воду из састава Другог центра за обуку. Примарно се допуњавају бунари, цистерне и резервоари за воду која се користи у домаћинствима и за напајање стоке, и то у селима Кључ, Буковац, Ђурђевац и Рајковић.

Припадници Војске Србије су од данас на истом задатку и у селима на Пештерској висоравни у општини Сјеница, где је инжињерија Војске Србије раније ове и претходних година изводила радове на ископавању нових и уређењу и чишћењу постојећих појила за стоку.

У ситуацији када се мештани многих села суочавају с несташицом воде, Војска Србије остаје спремна да ангажује своје снаге и средства како би помогла становништву и умањила последице суше.

Упоредо са водоснабдевањем, припадници Војске Србије су, на захтев органа локалне самоуправе и у координацији с Министарством за јавна улагања, тренутно ангажовани и на санацији локалних путева на територији више општина, показујући тако да су увек спремни да у најкраћем року пруже помоћ грађанима када год је то неопходно.