Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
11.07.2024.

Обука кандидата за подофицире Војске Србије



У јединицама Команде за обуку у току је реализација другог модула Основног курса за  подофицире, на којем се професионални војници који су успешно савладали програм Лидерског курса оспособљавају за почетне подофицирске дужности.

У овом периоду обучавања, који траје 12 недеља, будући подофицири пролазе специјалистичку обуку за извршавање индивидуалних задатака у оквиру свог рода, односно службе.

Програмом обуке су обухваћени теоријски садржаји о средствима, наоружању и опреми, а акценат је на практичном делу током којег се полазници методски оспособљавају за командовање одељењем, групом и тимом и извођење обуке професионалних и војника на служењу војног рока.

Полазнике у наставку курса очекује заједничко логоровање и, потом, стажирање у јединицама Војске Србије, када ће се у пракси упознати са задацима, обавезама и организацијом рада у одељењу, како би могли да одговоре задацима који их очекују на радним местима по ступању у строј старешина Војске Србије.

Основни курс за подофицире траје шест месеци. Похађају га одабрани војници који су радом и резултатима на војничким дужностима у својим јединицама заслужили прилику да постану подофицири. По завршетку овог усавршавања они ће бити унапређени у чин водника и распоређени на одговарајуће подофицирске дужности у Војсци Србије.