Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
03.07.2024.

Председник Вучић присуствовао седници проширеног Колегијума начелника Генералштаба



Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, заједно са председником Владе Милошем Вучевићем и министром одбране Братиславом Гашићем, присуствовао је данас седници проширеног Колегијума начелника Генералштаба, у касарни „Бањица 2“ у Београду.

На седници проширеног Колегијума, којом је руководио начелник Генералштаба генерал Милан Мојсиловић, анализирана је актуелна безбедносна ситуација у земљи и окружењу, а разговарано је и о кључним задацима Војске Србије и даљем унапређењу оперативних способности.  

Председник Вучић, обраћајући се после седнице, истакао је да је данас анализирано шта је неопходно исправити у досадашњем раду, какве су безбедносне претње и каква је ситуација у региону те додао да се у складу с тим доносе одређене одлуке.

- Опрема и наоружање Војске Србије се модернизују и увећавају, као и убојна средства. Нисмо задовољни попуном људства, нарочито на северу Србије. Имамо много изазова, велике снаге су окупљене у региону из различитих разлога, од значајних снага суседних земаља до огромног броја НАТО припадника на Косову и Метохији. Ми рачунамо на добру сарадњу са снагама КФОР и НАТО трупама и верујемо да ће доприносити стабилизацији прилика на Косову и Метохији – рекао је председник Вучић и истакао да је Европска унија определила стратегијске резерве у оквиру мисије у Босни и Херцеговини, распоређене на територијама Румуније, Мађарске и Бугарске те изразио уверење да оне ни на који начин неће бити употребљаване против српског народа и Србије.

Према речима председника Вучића, у окружењу су примећена појачана дејства ваздухоплова, са посадама и без, са намерама извиђања према Србији, али без прелажења наших граница.

- Приметили смо подизање албанских „бајрактара“ из Ђаковице 5. и 20. јуна, до висине 5.800 метара, с намером извиђања позиција Војске Србије. Такође, шведско-немачки авиони раде такозване лидар снимке, не с територије под контролом Војске Србије, већ с других које нису под њеном ефективном контролом. Раде веома прецизне снимке, због присуства безбедносних и војних снага Србије на територији Централне Србије – нагласио је председник Републике.

Он је поручио да мора више и боље да се ради и да се шаље јаснија порука одвраћања сваког потенцијалног агресора на нашу земљу.

- Наше фабрике наменске индустрије ће морати да раде више. У Војсци Србије ћемо морати да повећавамо број људи способних да помогну земљи у њеној потенцијалној одбрани. Много новца улажемо, примања наших војника су никада већа. Основна плата није реално примање, реална су 40 или 50 одсто већа од тога. Веома су велика примања, много новца Србија улаже, тражимо највиши степен припремљености, морала и оспособљености за потенцијалну одбрану земље и за свеукупно одвраћање агресора. Србија жели и увек ће желети мир, чуваће га, али да бисмо мир могли да сачувамо морамо да имамо довољно јаку војску која ће да одврати сваког потенцијалног непријатеља – закључио је председник Вучић.