Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
28.06.2024.

Централна државна церемонија обележавања Видовдана



Централна државна церемонија полагања венаца и одавања почасти косовским јунацима, поводом обележавања великог празника – Видовдана, одржана је данас на Тргу косовских јунака у Крушевцу.

Церемонији, коју је предводио председник Владе Републике Србије Милош Вучевић, присуствовали су министар одбране Братислав Гашић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, министри у Влади Србије, чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба и бројни грађани.

Венце крај Споменика косовским јунацима положили су председник Владе Вучевић, министар Гашић и генерал Мојсиловић.

Том приликом, председник Владе Вучевић поручио је да се данас обележава један од најважнијих датума Србије и српског рода – Видовдан.

- Видовдан је дан када се преплићу прошлост, садашњост и будућност. Видовдан је угаони камен наше културе и националног идентитета. Видовдан је подсетник на кључне тренутке искушења кроз које смо као народ прошли у историји. Судбоносни 28. јун није само датум у неком календару, већ моменат који симболизује отпорност, пожртвованост и оно све што је добро у нама. Видовдан је јавна исповест колективног сећања, која опомиње и буди, храбри и бодри, крепи и учи – рекао је председник Владе Вучевић и поручио да се на данашњи дан сећамо многобројних мученика који су пали за отаџбину, род и веру.

Раније данас, у Градској кући у Крушевцу одржана је свечана седница Владе Републике Србије, поводом Дана сећања на владавину кнеза Лазара и 635 година од Боја на Косову. Седници су присуствовали министар одбране Братислав Гашић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, а предводио је председник Владе Милош Вучевић.

У преподневним часовима, министар Гашић и генерал Мојсиловић учествовали су у литији од цркве Лазарице до Споменика косовским јунацима, коју је предводио архиепископ и митрополит крушевачки Давид.