Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
27.06.2024.

Ронилачка обука на великим дубинама



Припадници ронилачке јединице из састава Речне флотиле реализовали су на Завојском језеру код Пирота вишедневну обуку и кондицирање за извршавање широког спектра задатака у захвату унутрашњих пловних путева.

Овом обуком је започет летњи циклус оспособљавања ронилаца, чији је општи циљ одржавање и даље унапређење индивидуалне и колективне обучености и укупне борбене готовости јединице.

Током вишедневног боравка на језеру, рониоци су реализовали планске садржаје обуке у дубинским заронима, на дубинама до 50 метара, и увежбавали тактичке радње и поступке приликом трагања и спасавања на рекама, језерима и каналима, као и вађења потонулих објеката.

Фокус је био на додатном оспособљавању најмлађих ронилаца, који се на овај начин систематично припремају за више ронилачке категорије, а самим тим и за сложеније и опасније задатке.

Ронилачка обука у Војсци Србије је веома захтевна јер се од ронилаца очекује да у сваком тренутку буду спремни за дејство у екстремним условима, а само врхунска оспособљеност гарантује успешно извршавање свих задатака, од подводног минирања, противминског и противдиверзантског обезбеђења важних објеката на унутрашњим пловним путевима до трагања и спасавања у свим хидрометеоролошким условима.