Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
26.06.2024.

Састанак заменика начелника генералштабова Југоисточне Европе



Заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Желимир Глишовић учествовао је на састанку заменика начелника генералштабова земаља региона одржаном данас у Истанбулу у оквиру Процеса сарадње министара одбране Југоисточне Европе. 

На састанку су разматране заједничке активности и пројекти у оквиру ове иницијативе и усвојена је заједничка изјава у којој је изражена посвећеност миру и стабилности у региону и препозната потреба да се настави са напорима усмереним на јачање регионалне сарадње, а тиме и међународне безбедности.

Генерал Глишовић је у свом излагању истакао да је Република Србија у потпуности посвећена поштовању Повеље Уједињених нација, Хелсиншког завршног акта, свих важећих резолуција Савета безбедности Уједињених нација, међународног права, територијалног интегритета суверених држава, унапређењу сарадње са кључним међународним организацијама у области одбране и безбедности и активном доприносу у оквиру регионалних форума.

Процес сарадње министара одбране земаља Југоисточне Европе (SEDM) покренут је 1996. године, а Република Србија је пуноправни члан ове регионалне иницијативе од 2010. године. Основни циљ SEDM је унапређивање разумевања и интензивирање политичко-војне сарадње у региону, ради јачања безбедности у овом делу Европе. Земље чланице су Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Грчка, Грузија, Италија, Молдавија, Румунија, САД, Северна Македонија, Словенија, Србија, Турска, Украјина, Хрватска и Црна Гора.