Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
19.06.2024.

Заједнички концерти српског и британског војног оркестра на отвореном



Заједнички концерти Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички“ и британског војног оркестра „Waterloo Band of the Rifles“ одржани су 18. и 19. јуна на градским трговима у Новом Саду и Београду.

Концерти представљају наставак међународне војне сарадње две земље у домену војне музике, имајући у виду да је ранијих година у Србији и Великој Британији одржано неколико заједничких наступа са различитим оркестарским саставима. Овог пута „Бинички“ је био домаћин дувачком оркестру 7. батаљона резервног састава британске армије „Waterloo Band“.

На репертоару су се нашли познати аранжмани домаће, британске и интернационалне музике – од ванвременских хитова „Битлса“, Мориконеа и Абе до разиграних кола и чочека у оквиру народног сплета „Поздрав из Србије“ и „Игре са Чаира“,  док је нумеру „Fly me to the moon“ извео вокални солиста из нашег мешовитог хора Филип Вучић.

За диригентским пултом су се смењивали потпуковник Александар Ђуров и мајор Лоренс Сејл, који су на почетку наступа поздравили публику и исказали задовољство за указану прилику да грађанима Новог Сада и Београда поклоне заједнички концерт.

Након неизоставне и увек радо слушане нумере за крај, „Марша на Дрину“, задовољна и разиграна публика на новосадском Тргу слободе и платоу испред Београдског културног центра аплаузом и овацијама је оркестре вратила на бис.