Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
19.06.2024.

Министар Гашић отворио 3. CISM Светско војно првенство у баскету 3x3



Министар одбране Братислав Гашић отворио је данас 3. CISM Светско војно првенство у баскету 3x3 у Новом Саду.

Отварајући такмичење, министар Гашић истакао је да се у војном спорту огледа витештво и пријатељство и том приликом поздравио учеснике из иностранства са жељом да из наше земље понесу само најлепше успомене.

- Србија је одувек била земља отвореног срца и раширених руку за све који долазе у миру и доброј вољи. Наше природне лепоте, историјско наслеђе, култура, дух гостопримства, бројне спортске манифестације и фестивали сваке године доводе милионе посетилаца из свих крајева света. Организацију Светског војног првенства у баскету 3x3 доживљавамо као знак поверења које Министарство одбране Србије ужива код Међународног савета за војне спортове, али и као признање нашој земљи и народу – рекао је министар Гашић.

Обраћајући се учесницима такмичења, он је подсетио да је управо Нови Сад дом вишеструких светских шампиона у баскету 3x3.

- Сигуран сам да ће ова чињеница додатно мотивисати све екипе да пруже најбоље од себе. И за спорт и за војску одувек су били важни и морал и физичка спремност. Снага, вештина и издржљивост јесу квалитети који треба да красе сваког војника исто као и сваког спортисту. С друге стране, посвећеност, одлучност, жеља за победом, колективни дух и морална чврстина вреде на спортским теренима једнако као и на бојном пољу – нагласио је министар одбране.

Министар Гашић рекао је да је идеја Међународног савета за војне спортове да међу припадницима оружаних снага разних земаља шири разумевање, сарадњу и пријатељство путем спортских такмичења.

- То је идеја коју подржавамо и коју потврђујемо својим учешћем на бројним војним спортским манифестацијама. Драги такмичари, имате част да се на спортском терену борите за знамења ваших држава и ваших војски. Чините то поштујући своје противнике, пожртвовано, храбро и витешки. Нека вас прати спортска срећа и нека најбољи победи - рекао је министар Гашић и званично отворио такмичење.

Том приликом, члан Борда Директора CISM генерал-мајор Олег Ботсман из Оружаних снага Руске Федерације уручио је министру одбране одликовање „Grand officer“, а одликовање „Grand Knight“ генерал Ботсман уручио је покрајинском секретару за спорт и омладину Данету Басти.

Шеф делегације Србије при CISM пуковник ванр. проф. др Негован Иванковић поздравио је учеснике такмичења и пожелео успех свима у надметању.

- Чврсто верујем да спорт као друштвена делатност има немерљив значај за унапређење и неговање војног етоса и зато ми је посебно драго што ће сви чланови мисија земаља учесница имати прилику да осете атмосферу и буду део овог величанственог спортског догађаја. Ово првенство је јединствена прилика где можете показати свој ниво изврсности уједињени у промоцији вредности Међународног војног савета за спорт, као што су солидарност, поштење и одлучност – рекао је пуковник Иванковић.

Државни секретар у Министарству спорта Марко Кешељ поздравио је све учеснике 3. Светског војног првенства у баскету и пожелео им спортску срећу и успех.

- Велико ми је задовољство да вас поздравим у име Министарства спорта. Република Србија у претходним годинама са великим успехом организује велика спортска такмичења баш као и ово које се организује у Новом Саду. Сигуран сам да ћете се у наредним данима уверити да је Нови Сад град спорта, да ћете одавде отићи с лепим успоменама, с новим пријатељствима и с много спортског успеха – рекао је Кешељ.

Данашњем отварању спортског такмичења присуствовали су шеф Кабинета министра одбране бригадни генерал Горан Момчиловић, ректор Универзитета одбране бригадни генерал проф. др Бобан Ђоровић, припадници Министарства одбране и Војске Србије, градоначелник Новог Сада Милан Ђурић и председник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић.

На 3. CISM Светском војном првенству у баскету снаге ће одмерити војне репрезентације 16 мушких и 12 женских тимова из 20 држава чланица Међународног савета за војне спортове CISM. Све утакмице биће одигране данас и сутра у „Малој дворани“ ЈП СПЦ Војводина – СПЕНС, а улаз за све посетиоце биће бесплатан.