Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
18.06.2024.

Србија домаћин 3. CISM Светског војног првенства у баскету 3x3



Треће CISM Светско војно првенство у баскету 3x3 почиње сутра у Новом Саду, а снаге ће одмерити  репрезентације 16 мушких и 12 женских тимова из 20 држава чланица Међународног савета за војне спортове CISM.

Шеф делегације Србије при CISM пуковник ванр. проф. др Негован Иванковић, најављујући Светско војно првенство у баскету на данашњој конференцији, истакао је да је част организовати овакво такмичење у нашој земљи.

- На овом престижном спортском догађају у војном свету надметаће се државе чланице CISM из целог света. Делегација Србије при CISM, Министарство одбране и Војска Србије организовали су ово такмичење, под покровитељством Покрајинског секретаријата за спорт и омладину Војводине, кошаркашких савеза Србије и Војводине, као и Града Новог Сада. Желим да захвалим свима који су учествовали у припреми за организацију овако великог, светског спортског војног догађаја - рекао је пуковник Иванковић.

Он је, том приликом, најавио да ће се у наредна два дана одигравати утакмице, а да ће се после елиминационе фазе такмичења одиграти финалне утакмице.

- Заиста смо земља која је традиционално посвећена баскету 3x3. С обзиром на то да смо последњих пет година, као светски прваци, добили изузетну част од Генералног секретаријата и CISM да будемо организатори овако великог догађаја, могу рећи да је Србији тиме одато признање за све што смо учинили за постизање циљева CISM као организације која  се на светском нивоу труди да промовише пријатељство кроз спорт - рекао је шеф Делегације Србије при CISM пуковник Иванковић.

Званични представник Генералног секретаријата CISM и  члан Борда директора CISM генерал-мајор Олег Ботсман из Оружаних снага Руске Федерације подсетио је на мото ове организације „Пријатељство кроз спорт“ и рекао да сви у организацији дубоко верују у тај основни принцип.

- Такмичење које се ове године одржава у Србији прави је показатељ да се држимо основног принципа – „Пријатељство кроз спорт“. Хтео бих да захвалим Министарству одбране и Граду Новом Саду, који су заједно организовали велики важан догађај  и тиме показали да вреднују спорт и младе људе који учествују у њему – рекао је генерал-мајор Ботсман нагласивши да није битно ко ће победити, а ко изгубити на такмичењу, већ да је важно да се овакви догађаји организују.

Председник Спортског директората CISM за кошарку пуковник Том Белерс из Оружаних снага САД захвалио је свима на организацији и нагласио да је изазов организовати овако велики догађај.

- Ове сезоне имамо 20 држава које учествују и то говори о посвећености како организатора, Града Новог Сада, тако и Републике Србије и Министарства одбране, али и посвећености принципима кошарке и CISM. Морам рећи да сам одушевљен Србијом и Новим Садом, али и салама где ће се такмичења одржавати. Верујем да ће и учесници имати прилику да уживају - рекао је пуковник Белерс.

Заменик градоначелника Новог Сада и члан Организационог одбора Игор Црнобарац истакао је задовољство што је дао допринос у организацији овог спортског догађаја.

- У име Града желим да пренесем радост и понос што је Нови Сад поново изабран за домаћина великог међународног спортског догађаја, који ће у наредним данима у нашем граду окупити врхунске такмичаре из свих крајева света, који су уједно и војна лица. Оно што треба истаћи је главни мото овог догађаја, а то је пријатељство кроз спорт у светлу данашњег времена, глобалних превирања и геополитичких турбуленција које се дешавају широм света – рекао је Игор Црнобарац.