Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
17.06.2024.

Обука на Основном курсу за подофицире



Професионални војници који од априла ове године похађају Основни курс за подофицире успешно су завршили стационарно логоровање на полигону „Пескови“ код Пожаревца.

Овај облик обуке на терену реализује се на крају првог модула курса у Центру за обуку и усавршавање подофицира „Наредник Милунка Савић“, a полазницима пружа прилику да у пракси примене и провере до сада стечена основна војностручна знања за командовање одељењем.

Током вишедневних активности на полигону, будући подофицири Војске Србије су, у условима приближним реалној борбеној ситуацији, решавали различите тактичке и ватрене задатке у улози командира и заменика командира одељења.

У наставку, полазнике очекује стручно-специјалистичка обука за подофицирске дужности у оквиру свог рода или службе, у трајању од 12 седмица, и, потом, у трећем модулу, тронедељно стажирање у јединицама Војске Србије.

Основни курс за подофицире траје шест месеци, а похађају га одабрани војници који су претходно завршили Лидерски курс и који су радом и резултатима на војничким дужностима у својим јединицама заслужили прилику да постану подофицири Војске Србије. По завршетку овог усавршавања они ће бити унапређени у чин водника и распоређени на одговарајуће почетне подофицирске дужности у Војсци Србије.