Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
17.06.2024.

Састанци министра Гашића са амбасадорима акредитованим у Србији



Министар одбране Братислав Гашић одржао је данас, поводом ступања на нову дужност, низ састанака са амбасадорима иностраних земаља акредитованим у Републици Србији.

На одвојеним састанцима, министар Гашић разговарао је са амбасадорима Републике Азербејџан Камилом Хасијевим, Арапске Републике Египат Баселом Салахом, Републике Француске Пјером Кошаром, затим амбасадорима Републике Италије Луком Горијем, Републике Казахстан Мадијем Атамкуловим, Народне Републике Кине Ли Мингом и амбасадором Републике Кипар Андреасом Фотиуом. Током данашњег дана, реализовани су састанци и са амбасадорима Руске Федерације Александром Боцан-Харченком, Сједињених Америчких Држава Кристофером Хилом, као и са амбасадорима Словачке Републике Михалом Павуком и Краљевине Шпаније Хуаном Хосе Санс Апарисиом.

Министар Гашић саговорницима је представио стратешке правце политике одбране и приоритете рада током свог предстојећег мандата. Он је поновио недвосмислено опредељење Србије у погледу војне неутралности, посвећеност дијалогу и поштовању међународног права, али и отвореност за изградњу свеобухватних партнерских односа са другим државама, ради доприноса миру, регионалној и глобалној стабилности.

Повећање улагања у Војску Србије и унапређење њених свеукупних способности, рекао је министар Гашић, представља јасан и транспарентан процес с циљем повећања одбрамбених капацитета и одвраћања потенцијалних оружаних претњи по безбедност наше земље и народа. Он је поручио да снажну Војску Србије нико у окружењу не треба да посматра као претњу, већ искључиво као фактор регионалне стабилности.

Министар одбране истакао је да је Србија заинтересована за продубљивање сарадње са свим земљама на основама узајамног поштовања и обостраног интереса.