Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
15.06.2024.

Обележено 50 година од матуре прве класе ученика Војне гимназије



Прва класа ученика Војне гимназије обележила је данас, свечаном академијом у тој војној школској установи, 50 година од матуре. Свечаности су присуствовали бивши и садашњи ученици, наставници, некадашњи начелници Војне гимназије, а посебни гости били су унука и унук оснивача те школе, генерал-потпуковника авијације Виктора Бубња, који је у то време био начелник Генералштаба ЈНА. 
Присутне је поздравио, у име домаћина, начелник Војне академије пуковник ванр. проф. др Срђан Благојевић, који је истакао да се много тога променило од завршетка њиховог школовања. 

– Једна ствар остала је иста – Војна гимназија до дана данашњег има часну мисију, а то је да Војној академији обезбеди довољан број кадета, који су већ навикнути на војнички живот, рад и дисциплину и који су у довољној мери спремни и способни да наставе студијске програме на Војној академији – рекао је пуковник Благојевић и честитао јубилеј бившим ученицима нагласивши да је то јубилеј читавог војног школства и додао да ће се следеће године обележити још један велики јубилеј – 175 година Војне академије, која је, како је истакао „млађа само од Правног и Филозофског факултета у Београду“. 
У име Организационог одбора говорио је генерал-мајор у пензији Видосав Ковачевић, ученик прве класе Војне гимназије. Он је захвалио свима који су помогли да се одржи свечана академија. 

– Тачно пре 50 година, на овом истом месту, у простору и величанственој згради Војне гимназије, нама су уручене Дипломе о завршетку школовања, на основу стечених знања, пребогатог образовања и надасве васпитања за будући живот. Имали смо срећу да постанемо ученици прве класе Војне гимназије и да нас образују и васпитавају у то време, усуђујем се рећи, најбољи професори у Србији – рекао је генерал Ковачевић и подсетио на професоре који су оставили траг у њиховим животима, на школске предмете које су учили, вештине које су стекли и бројне активности које су пратили те додао да им је све то било омогућено захваљујући првом директору пуковнику Душану Пујићу и његовим сарадницима. 
Присутнима су се обратили и начелник прве класе потпуковник у пензији Будимир Коцић, професор физике Владимир Бранковић и један од ученика прве класе пуковник у пензији Миљко Ерић. 

Свечану академију музичким наступом обогатио је Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“.