Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
13.06.2024.

Међународни курс у Центру АБХО



У Центру атомско-биолошко-хемијске одбране у Крушевцу реализуje се међународни курс из области нуклеарно-радиолошко-хемијско-биолошке заштите.
Обуку на курсу изводе сертификовани инструктори Војске Србије, а полазници су припадници оружаних снага Азербејџана, Босне и Херцеговине, Грчке, Египта, Кипра, Сједињених Америчких Држава и Црне Горе.

Они ће током петодневног усавршавања у нашем центру проширити своја знања из ове области и додатно се оспособити за употребу опреме коју специјалисти АБХО користе у реализацији својих задатака.

Осим теоријске наставе у кабинетима, програмом су предвиђене и практичне вежбе у лабораторији и на полигону „Равњак“, на којима ће полазници утврђивати могућности заштитних средстава и опреме и одређивати параметре и коефицијенте слабљења заштитне моћи материјала у условима употребе нуклеарног, радиолошког, хемијског и биолошког оружја.

Реализација овог и сличних међународних курсева, као и велико интересовање оружаних снага партнерских земаља за усавршавање у нашем центру, представљају најбољу потврду стручности инструкторског кадра и квалитета обуке у Војсци Србије у области атомско-биолошко-хемијске одбране.