Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
12.06.2024.

Летачка обука у ноћним условима



На војном аеродрому „Пуковник-пилот Миленко Павловић“ у Батајници и у ширем рејону Београда у току је завршна фаза летачке обуке кадета Војне академије на лаким вишенаменским хеликоптерима „газела“.

Обука се реализује у складу с планом школовања будућих пилота Војске Србије, како би се они у потпуности оспособили за самостално летење на овом типу ваздухоплова, што је неопходан предуслов за преобуку за борбене хеликоптере „гама“ или вишенаменске транспортне хеликоптере Ми-17, која их очекује на завршној години студија.

У овој фази обуке, кадети реализују ноћне тренажне летове, током којих увежбавају технике и процедуре приликом полетања и слетања и летења на малим висинама. Да би приступили овом разделу летачке обуке, они су, претходно, савладали самостално основно, навигацијско и инструментално летење. 

У наступајућем периоду их очекује обука за групно летење, чиме ће процес обучавања за хеликоптер „газела“ бити заокружен.

Реализацијом интензивније летачке обуке кадета, која је омогућена захваљујући великим улагањима у ратно ваздухопловство, обезбеђује се да се они одмах по пријему почетних официрских дужности фокусирају на напредне облике обуке и преобуку за најсавременије типове борбених и вишенаменских хеликоптера у наоружању Војске Србије.