Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
10.06.2024.

Премијера документарног филма „Херојска 549. моторизована бригада“



Премијера документарног филма „Херојска 549. моторизована бригада“, у продукцији Војнофилмског центра „Застава филм“ Управе за односе са јавношћу Министарства одбране, одржана је вечерас у атријуму Капетан Мишиног здања у Београду. Филм је приказан на отварању ревије филмова – Класици „Застава филма“, коју организују Центар београдских фестивала (ЦЕБЕФ) и „Застава филм“, у сарадњи са Универзитетом у Београду. 
Директор Војнофилмског центра „Застава филм“ пуковник Горан Иконић, обраћајући се присутнима, истакао је да наведена сарадња говори о реномеу који „Застава филм“ ужива у свету домаће филмске продукције. 

- Захвалио бих Центру београдских фестивала и Универзитету у Београду што су препознали капацитет „Застава филма“ и учинили нам част да будемо њихови гости наредних дана. Ово вече посвећујемо свим погинулим борцима у ратовима 1998. и 1999. године, свим погинулим и умрлим припадницима 549. моторизоване бригаде и њеном легендарном команданту генералу Божидару Делићу, који нажалост није дочекао да види овај филм – рекао је пуковник Иконић. 

У знак захвалности за сарадњу, пуковник Иконић уручио је Захвалницу вршиоцу дужности директора ЦЕБЕФ Дамиру Хандановићу, који је истакао да је велика част што „Застава филм“ и ЦЕБЕФ ове године заједнички обележавају годишњице постојања и рада – „Застава филм“ 75 година, а ЦЕБЕФ деценију те им пожелео да постоје и раде још много година. 
Управа за односе са јавношћу и Војнофилмски центар „Застава филм“ покренули су документарни серијал „Херојске бригаде” као израз најдубљег поштовања према жртвама и херојству припадника војске, који су 1999. године стали на браник отаџбине. 

Кроз исповести учесника и уз обиље архивских снимака и фотографија, филм „Херојска 549. моторизована бригада“ прати ратни пут те бригаде током 1998. и 1999. године. Посебан акценат стављен је на битку на Паштрику 1999. године, када је 549. моторизована бригада успела да осујети копнену офанзиву коју су, из правца Републике Албаније ка Косову и Метохији, покушали да изведу терористи ОВК. 

Режисер филма је Марко Каменица, продуцент пуковник Горан Иконић, сценариста генерал у пензији Стојан Коњиковац, сниматељ Мирко Лукановић, а монтажер Јован Бановић. 
Ревија филмова – Класици „Застава филма“ обухвата неколико тематских целина – Класици „Застава филма“, Море, Први светски рат, Други светски рат, Анимирани филмови и НАТО агресија, а дотичу више годишњица које се обележавају у овој години – 110 година од почетка Првог светског рата, 80 година од завршетка Другог светског рата и 25 година од НАТО агресије. 

Манифестација траје до 23. јуна 2024, а сви филмови биће приказани у атријуму Капетан Мишиног здања.