Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
08.06.2024.

Председници Вучић и Додик обишли ветеране из Србије и Републике Српске



Председник Републике Србије Александар Вучић и председник Републике Српске Милорад Додик обишли су данас ветеране из Србије и Српске у Дому Гарде на Топчидеру.

Обиласку ветерана присуствовао је министар одбране Братислав Гашић.
 
Председник Вучић, обраћајући се ветеранима, рекао је да су се претходних деценија сви плашили да захвале људима који су бранили отаџбину.
 
- Увек би нам говорили како је Република Српска геноцидна творевина, а нису смели да погледају себи у очи, и себе у огледало, и да кажу не то је обичан народ, устао да брани своја огњишта да сачува земљу својих предака и својих потомака. И зато хвала, борци и ветерани из Републике Српске који сте чували своју земљу, који сте сачували, одбранили и на крају крајева, до данашњег дана довели Републику Српску као успешан ентитет и као место где се српски народ осећа сигурно – рекао је председник Вучић.

Обраћајући се ветеранима он је изразио захвалност и ветеранима из Србије који су увек штитили „наше националне интересе и на Косову и Метохији и на Кошарама и на Паштрику и на сваком другом месту“.
 
- Хвала вам што сте давали својој земљи, својој отаџбини оно што је највредније, нико други са вама не може да се упореди. Поносан сам, јер ми данас не стављамо српске јунаке у џакове црне и изручујемо их неком другом. Ми данас, наше јунаке поштујемо, сагнемо главу пред њима, покажемо поштовање и кажемо хвала вам за све што сте за нашу Србију учинили – рекао је председник Србије.
 
На крају свог обраћања председник Вучић захвалио је свима на љубави према Србији и народу.

- Молим вас да се са вашом браћом из Републике Српске често дружите, разговарате, да размењујете искуства, а много тих искустава верујем да ће нам и у будућности бити значајно како бисмо могли да се сећамо свега што се збивало на простору бивше Југославије и како не бисмо дали да се забораве злочини над нашим народом, али ни ваше херојство – истакао је председник Вучић.
 
Председник Републике Српске Додик истакао је да је на данашњој седници, која је претходила скупу ветерана, усвојена Декларација која говори о томе да српски национални и државни интерес нема алтернативу.
 
- Све друге алтернативе које имамо су мање важне од оне коју смо данас прокламовали, а то је да је српски национални, државни интерес и заштита Срба где год да се налазе, апсолутно, кључно питање – нагласио је Додик.

Председник Српске Додик поручио је да је снажна Србија интерес свих окупљених данас на Свесрпском сабору и да је Република Српска спремна да да допринос на сваком кораку ка остваривању тог циља.
 
-  Политика одговорна према народу, држави, историји, политика која не прихвата да буде вођена са стране, која афирмише Србију као земљу српског народа и других који у њој живе, као равноправне нама. Политика која тражи у будућности јединство српског народа, разумевање српског народа где год да се налазе као и политика која шаље поруку да ће се српски народ бранити где год буде био угрожен је политика која данас постоји у државном руководству Србије. Зато смо ми из Републике Српске загледани у Србију, волимо је и живимо за њу, за сваки успех. Спремни смо увек да дамо свој допринос снази Србије и очувању свега онога што је наша национална традиција као и очувању сећања на све људе, који су се у прошлости борили за наше националне и државне интересе – рекао је председник Републике Српске.
 
Ветеранима су се обратили и ресорни министри Србије и Српске министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Немања Старовић и министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Данијел Егић,  некадашњи командант Приштинског корпуса и Треће армије генерал у пензији Владимир Лазаревић и генерал у пензији Војске Републике Српске Будимир Гаврић.