Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
30.05.2024.

Нови савремени стрелишни комплекс Војске Србије



У селу Вртогош код Врања данас је, у присуству високих званица, свечано отворен истоимени мултифункционални стрелишни комплекс намењен за индивидуалну и колективну ватрену обуку.

Реч је о савременом стрелишту чија изградња представља плод заједничког пројекта и улагања с Владом Сједињених Америчких Држава, а његовим стављањем у функцију Војска Србије је добила нове капацитете за извођење ватрене обуке, пре свега за реализацију гађања из конвоја борбених возила.

Свечаности су присуствовали начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, са сарадницима, делегација Сједињених Америчких Држава коју је предводио бригадни генерал Кристофер Макини из Европске команде Оружаних снага САД и заменик градоначелника Врања Милан Илић.

Гости су имали прилику да се увере у високу оспособљеност припадника Војске Србије који су извели гађања стрељачким наоружањем и тактичку вежбу с бојевим гађањима из возила у покрету. Америчкој делегацији су презентовани и капацитети базе „Југ“ и Центра за обуку јединица за мултинационалне операције, у чијој се надлежности стрелиште налази.

Прилику да се лично увери у функционалност и могућности стрелишта имао је и бригадни генерал Макини који је извршио гађање из наше аутоматске пушке 5,56 мм М21.

Мултифункционални стрелишни комплекс „Вртогош“ намењен је за извршење гађања из пешадијског наоружања калибра од 5,56 мм до 12,7 мм, као и за гађања из митраљеза са борбених и оклопних борбених возила у колони са застанка и у покрету.