Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
29.05.2024.

Министар Гашић присуствовао обележавању годишњице сећања на Сурдуличке мученике



Министар одбране Братислав Гашић присуствовао је данас обележавању годишњице сећања на Сурдуличке мученике и положио венац на месту њиховог страдања у Дубокој долини код Сурдулице.

Министар Гашић венац је положио у пратњи бригадног генерала Горана Момчиловића и бригадног генерала  Зорана Драгићевића.

Свету архијерејску литургију у храму Светог великомученика Георгија служио је Његова Светост Патријарх српски господин Порфирије заједно са архијерејима Српске православне цркве и свештенством Епархије врањске. Након службе Патријарх Порфирије предводио је литију од храма Светог великомученика Георгија до Дубоке долине, где је током Првог светског рата убијено неколико хиљада Срба.

У име Владе Републике Србије венац је положио министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Немања Старовић, а венце су положили и министарка за бригу о породици и демографију Милица Ђурђевић Стаменковски, министар без портфеља Новица Тончев, представници Пчињског управног округа, Општине Сурдулица и удружења за неговање традиција ослободилачких ратова.

Место Дубока долина налази се на улазу у Сурдулицу и представља један од симбола страдања Срба током Великог рата. Процењује се да је број жртава убијених на овој локацији неколико хиљада.