Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
15.05.2024.

Почела манифестација „Балкански скок пријатељства 2024“



Традиционална манифестација „Балкански скок пријатељства 2024“ почела је данас на спортском аеродрому „Лисичји јарак“.

Први дан 12. манифестације протекао је у знаку тренажних скокова, скокова ветерана, спортских падобранаца и тандем падобранских скокова из хеликоптера „Ми-17“ и авиона Антонов Ан-2.

Према речима пуковника у пензији Ненада Кузмановића из удружења падобранског Клуба ветерана 63. падобранске бригаде „Архистратиг“, за учешће у овогодишњој манифестацији пријавило се око 100 учесника који ће након тренажних скокова учествовати и у такмичарском делу манифестације.

- Такмичарски део програма почиње у петак и траје до недеље. Надамо се да ћемо моћи да одржимо све по плану, с обзиром на то да је ветар у појачању. За петак је предвиђено свечано отварање, после чега ће, уз надамо се ведро небо, почети такмичарски део програма – рекао је Кузмановић.

Овогодишња манифестација „Балкански скок пријатељства 2024“ окупља учеснике из Србије, Северне Македоније, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Хрватске, Словеније, Мађарске, Аустрије, Немачке, Белгије, Бугарске и први пут Сједињених Америчких Држава.

Манифестацију „Балкански скок пријатељства 2024“ организују Падобрански клуб ветерана 63. падобранске бригаде „Архистратиг“ и Ваздухопловни савез Србије, уз подршку Министарства одбране, Генералштаба Војске Србије, 63. падобранске бригаде Војске Србије, Министарства спорта, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства унутрашњих послова, Специјалне антитерористичке јединице МУП и падобранских клубова „Феникс“ и „Делта“.