Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
10.05.2024.

Састанак председника Вучића са државним министром одбране Уједињених Арапских Емирата



Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић састао се данас са државним министром одбране Уједињених Арапских Емирата Мухамедом Бин Мубараком Фаделом Ал Мазруијем, у згради Генералног секретаријата председника.

Састанку је присуствовао министар одбране Братислав Гашић.

Председник Вучић истакао је да је на данашњем састанку разговарано о сложеним аспектима актуелних геополитичких прилика, глобалним безбедносним питањима, као и о јачању војнотехничке сарадње између Србије и УАЕ.

- Детаљно сам упознао министра са ситуацијом на Косову и Метохији, као и са кретањима у региону Западног Балкана и истакао посвећеност Србије да са пријатељима и партнерима настави да ради на решавању заједничких изазова и претњи регионалном и међународном миру и безбедности. Нагласио сам потребу за континуираном сарадњом и координацијом и у областима као што су борба против тероризма, сајбер безбедност и регионална стабилност, поготово имајући у виду опште усложњавање ситуације у свету – навео је председник Републике.

Једна од тема разговора, како је додао, била је и конкретизација планова о којима је било речи прошле године током међународног сајма IDEX 2023, као и бројни типови наоружања које производи српска војна индустрија, а за коју су Емирати исказали интерес.

- Такође, искористио сам прилику да поново укажем на посебан значај који Србија придаје партнерству и пријатељским везама са УАЕ, уз посебну захвалност шеику Мухамеду бин Заједу Ал Нахјану који је и лично допринео нашим нераскидивим билатералним и економским односима. Замолио сам министра Ал Мазруија да шеику пренесе моје срдачне поздраве уз увек отворен позив да поново посети Србију” - навео је председник Вучић на Инстаграм налогу.