Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
23.04.2024.

Потписан Споразум о сарадњи између Министарства одбране и Института за новију историју Србије



Државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић и директор Института за новију историју Србије др Миле Бјелајац потписали су данас Споразум  о  научној  и  просветној сарадњи између те две институције.

Државни секретар Старовић, говорећи о значају Споразума, истакао је да му је част и задовољство што је у прилици да данас, по овлашћењу министра одбране Милоша Вучевића, потпише Споразум о сарадњи закључен између Министарства одбране и Института за новију историју Србије.

- Није ни мало случајно ни то што смо овај Споразум потписали управо данас, на Дан Војске Србије. Истакао бих да систем Министарства одбране и Војске Србије, осим три основне мисије које су му поверене, може и мора да понуди још много више широј друштвеној заједници. Тако, када говоримо o области науке и културе сећања, мислим да наш допринос може бити и те како велики – нагласио је државни секретар Старовић.

Он је, такође, изразио задовољство што је успостављен образац сарадње са најугледнијим научним институтима у нашој земљи, додајући да је сигуран да ће овај Споразум дати веома лепе плодове, како у о области научноистраживачких делатности, која је развијена у Министарству одбране и Војсци Србије, тако и у домену неговања културе сећања и традицијама ослободилачких ратова Србије.

- Подсетио бих, такође, да у систему Министарства одбране и Војске Србије имамо Универзитет одбране са мрежом институција које се баве научноистраживачком делатношћу, међу којима су Институт за стратешка истраживања и Војни архив чији значај далеко превазилази границе Републике Србије. Све то ће бити на располагању широј друштвеној заједници кроз сарадњу са релевантним научним институтима – истакао је државни секретар Старовић.

Директор Института за новију историју Србије проф. др Бјелајац нагласио је да му је изузетно задовољство што су потписивањем уговора између Министарства одбране и Института, унапредили и формализовали већ постојећу вишедеценијску сарадњу појединачних сарадника и Института у целини са деловима система одбране.

- Овај Споразум отвориће још веће могућности, а ми као институција чији је оснивач Република Србија, свакако, стојимо на располагању читавом систему одбране у оним специфичним делатностима у којима ми можемо да помогнемо. Данас, такође, обележавамо Дан Војске, а кроз нашу скорију историју променило се више датума у којима смо га обележавали. Нове традиције које се негују у Војсци Србије подржавају оно што је заједничко  – поручио је проф. др Бјелајац.

Овим споразумом дефинисана је будућа континуирана сарадња у области људских ресурса, истраживања, издаваштва и развоја програма, имајући у виду заједничку научну и просветну улогу у савременом друштву.

Њиме се, такође, уређују основе за заједничку организацију и реализацију домаћих и иностраних научних, просветних, издавачких и других активности, пројеката и програма из области науке и просвете, чији је циљ да се негују и промовишу делатности потписника.

Потписивању Споразума су присуствовали ректор Универзитета одбране бригадни генерал проф. др Бобан Ђоровић и начелник Управе за односе са јавношћу бригадни генерал доц. др Михаило Зоговић.