Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
24.11.2023.

Завршена конференција о достигнућима ЕУ у областима Заједничке безбедносне и одбрамбене политике



Обраћањем државног секретара у Министарству одбране Немање Старовића данас је завршена дводневна конференција „Нова достигнућа Европске уније у областима Заједничке безбедносне и одбрамбене политике“ која је одржана, у Београду, у организацији Дирекције за европске интеграције и управљање пројектима Сектора за политику одбране Министарства одбране и Министарства за европске интеграције, уз подршку Европске комисије за суседску политику и преговоре.

Државни секретар Старовић, том приликом, захвалио је свима који су се одазвали позиву Министарства одбране да учествују у раду конференције и истакао да смо сведоци потребе да се константно бране наше вредности и безбедност који су угрожени многобројним претњама и изазовима.

 - Избор одговарајуће мере и одговора на кризну ситуацију никада није лак. Одбрана је развијати службе за реаговање и развијати прилагодљивост институција, али истовремено имати у виду интерес шире заједнице. Успех у пружању одговора на кризне ситуације бољи је ако делујемо колективно са нашим партнерима у Европи и свету. Мисије које укључују више држава и оружаних снага објективније процењују, чувајући међународни мир и безбедност, али и поштовање права појединаца и угрожених група - рекао је државни секретар Старовић.

Он је истакао да без минимума очувања грађанских, економских и културних права свих, без обзира на њихово порекло, образовање, расу или пол не може се очекивати стабилно и безбедно друштво.

- У том смислу, веома нам је драго то што је у Извештају о напретку за ову годину, Европска унија  препознала залагање Републике Србије и њен допринос регионалној сарадњи. У духу добросуседских односа настављамо наш рад и допринос очувању мира у безбедности у региону и свету. Морамо посматрати и планирати дугорочно, информисати институције, одредити циљеве чијем испуњењу тежимо. Треба укључити и учење, не само из сопствених већ и туђих искустава- нагласио је државни секретар.

На основу потреба савремених геополитичких дешавања, Министарство одбране има потребу и обавезу да едукује и усавршава све своје запослене навео је државни секретар Старовић.

- Како би наше институције биле прилагодљиве Министарство одбране се отворило према јавности што доприноси корекцији постојећих процедура и побољшању капацитета управо тог система. Независна истраживања, конструктивна критичка мисао, дељење информација од јавног значаја са стручном јавношћу води увек унапређењу система. Ови наши напори су препознати од стране организација цивилног друштва „Access Info Europe“ и „Centre for Law and Demmocracy“ који су нас рангирали на високо треће месту у свету - рекао је државни секретар Старовић.

Конференција је била прилика да се представе промене у оквиру Заједничке безбедносне и одбрамбене политике од усвајања Глобалне стратегије за спољну и безбедносну политику 2016. године, а окупила је више од 80 представника државних институција, академских заједница, организација цивилног друштва и дипломатског кора.