Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
07.11.2023.

Обележен јубилеј 120 година Удружења ратних добровољаца 1912-1918 њихових потомака и поштовалаца



Свечана академија поводом обележавања 120 година постојања и рада Удружења ратних добровољаца 1912-1918 њихових потомака и поштовалаца одржана је вечерас у Дому Војске Србије у Београду.

Поводом тог значајног јубилеја, Орденом војводе Вука одликован је потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић, у чије име је Орден примио шеф Кабинета потпредседника Владе Жарко Мићин.

Орденом војводе Вука одликовани су и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, председник Одбора за откуп куће војводе Вука Драгољуб Кочовић, а постхумно, тим Орденом одликован је помоћник министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и члан удружења Милош Миша Ковачевић. Златна плакета уручена је начелнику Управе за традицију, стандард и ветеране пуковнику Драгану Милковићу.

Одликовања и плакете уручио је председник Удружења Никола Филиповић.

Министар Селаковић изразио је задовољство на додељеном Ордену и обраћајући се присутнима истакао да је у сржи обнове српске државности „добровољство“ нагласивши да оваква удружења треба подржавати, јер су она спојница са прецима и чувају оно што је завет једног рода. Он је рекао да је позив добровољца позив срца, ума и предака који су у сваком свом потомку уграђивали систем вредности коме су припадали наши велики добровољци.

У име Удружења ратних добровољаца 1912-1918 њихових потомака и поштовалаца обратио се први командант 72. бригаде за специјалне операције генерал-мајор у пензији мр Милорад Ступар, почасни председник Удружења, који је истакао да је историја српског народа у вековној борби за опстанак и слободу изнедрила најчасније витешко звање – српски ратник – добровољац. Он је посебно нагласио да је у борби за истину о улози, жртвовању и положају српских ратних добровољаца у друштву значајну улогу одиграло управо њихово удружење, које је основано 1903. године у Београду, под називом „Савез ратних добровољаца Краљевине Србије”.

- Данашње Удружење ратних добровољаца 1912-1918 њихових потомака и поштовалаца је наследник тог првооснованог удружења, које се мењало и прилагођавало друштвеним околностима у српском друштву током протеклих 120 година. Данашње Удружење је добровољна организација која окупља потомке добровољаца српских ослободилачких ратова и њихових поштовалаца у Србији и у иностранству са циљем очувања тековина својих предака, неговања и развијања часних слободарских и родољубивих традиција добровољства у српском народу – рекао је генерал у пензији Ступар.

Свечаној академији присуствовали су вршилац дужности помоћника министра одбране за људске ресурсе Синиша Радовић, представници Министарства одбране и Војске Србије, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, чланови Удружења, ветерани и многобројни гости.