Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
06.11.2023.

Отворена изложба „100 година националне ваздухопловне индустрије“



Државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић отворио је данас изложбу „100 година националне ваздухопловне индустрије“ у галерији „Икар“ у Дому ваздухопловства у Београду.

Изложбу је реализовао стручни тим Музеја ваздухопловства Управе за традицију, стандард и ветеране Сектора за људске ресурсе Министарства одбране – кустоси Иван Вујић, Небојша Исаиловић и Немања Глишић. Изложбена поставка представља историјски ток носећег сегмента индустријског полета наше државе осликан музејском грађом и предметима из фонда Музеја ваздухопловства и приказује бројне пројекте и достигнућа домаће ваздухопловне индустрије.

Према речима државног секретара Старовића, с правом се може рећи да је 20. век – век авијације, која се у кратком временском периоду развила и променила свет.

- Оно што је некада било незамисливо, данас је реалност и потреба савременог човека. Авијација је постала мерило развоја једне државе и друштва. Када сагледамо све чињенице, можемо с поносом представити наше српско ваздухопловно наслеђе. Носећи сегмент свеобухватног напретка и развоја авијације јесте управо ваздухопловна индустрија, која је током деценија имала кључну улогу у развоју економије и одбрамбених напора – рекао је државни секретар Старовић и додао да се упркос бројним технолошким изазовима, потребама тржишта и компетитивношћу других земаља, национална авиоиндустрија издвојила као стуб индустријског развоја наше државе.

Како је истакао, једна смо од првих земаља која је оформила војно ваздухопловство давне 1912. године и нагласио да на тим темељима почива развој нашег целокупног ваздухопловства до данас и да је 1923. године наша земља кренула у развој једне од најкомплекснијих и најсофистициранијих грана индустрије - производњу ваздухоплова.

- Сведок свеопштег развоја ваздухопловства и достигнућа ваздухопловне индустрије данас јесте Музеј ваздухопловства, који је поводом овако важне годишњице приредио наведену изложбу. Бројним предметима, фотографијама и документима из богатог музејског фонда приказан је континуиран развој, као и веома богата и дуга традиција производње ваздухоплова у нашој земљи. Република Србија с поносом може да истакне да је имала моћну индустрију која је произвела више хиљада авиона и да на темељима овакве историје може себи да гради још бољу будућност – рекао је државни секретар Старовић и прогласио изложбу „100 година националне ваздухопловне индустрије“ отвореном.

Присутнима се обратила и Мирјана Новаковић Мунишевић из Музеја ваздухопловства, која је истакла да изложба сублимира век развоја ваздухопловне индустрије показујући и доказујући свеопшти значај ваздухопловства у прошлости, садашњости и у будућности.

На данашњој свечаности представљене су коверта и јубиларна марка, која је у сарадњи са ЈП „Пошта Србије“, поводом стогодишњице ваздухопловне индустрије, објављена у оквиру специјалног филателистичког издања „Индустријско наслеђе Србије“. Директор „Србијамарке“ Адам Софронијевић уручио је државном секретару Старовићу наведено филателистичко издање.

Софронијевић је, поздрављајући све присутне, захвалио тиму који је организовао изложбу „100 година националне ваздухопловне индустрије“ и додао да таквим значајним јубилејом ретко која држава може да се поноси.

Отварању изложбе присуствовали су вршилац дужности секретара Министарства одбране Небојша Николић, в.д. помоћника министра одбране за људске ресурсе Синиша Радовић, в.д. помоћника министра одбране за политику одбране Предраг Бандић, командант Ратног ваздухопловства и ПВО генерал-потпуковник Душко Жарковић, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић и припадници Министарства одбране и Војске Србије.

Изложба „100 година националне ваздухопловне индустрије“ биће отворена до 19. фебруара 2024. године.