Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
05.08.2023.

Обележена годишњица Велике битке код Петроварадина



Годишњица Велике битке код Петроварадина обележена је данас свечаном церемонијом полагања венаца и одавања почасти свим палим ратницима код споменика на брду Везирац.
У име потпредседника Владе и министра одбране Милоша Вучевића, присутне је поздравио и обратио им се посебни саветник министра др Никола Бањац. Он је истакао да делегација Министарства одбране и Војске Србије ове године учествује у обележавању 307. годишњице битке како би заједно са свима одала почаст, не само стотинама и хиљадама изгинулих Срба који су војевали у овој бици, већ свима који у овој бици падоше.

- Србија је јуче плакала због највећег егзодуса који је један народ у Европи претрпео, када је из Хрватске протерано више од 250.000 Срба, а више од 1.800 убијено. У том смислу, Србија на жалост веома добро зна колико су тешке ратне ране и страдања. Имајући та тешка сазнања са жељом да се страдања никоме и нигде не понове, Србија је поносна што се на њеном тлу одржава једна оваква манифестација. Манифестација где некада зараћене стране заједно оплакују жртве. То је начин да се гради људски, рекао бих братски однос међу нацијама, јер данас, драги пријатељи, на овом месту нико не слави – рекао је Бањац и истакао да данас поштујемо жртве, одајемо пошту свим страдалима једнако.

Како је нагласио, овај споменик представља европски симбол међусобног поштовања међу нацијама, религијама и људима.

- Србија том начелу једнакости и међусобног поштовања, али и права на туговање за жртвама и на овај начин поклања дужну пажњу и од свег срца шаље искрену поруку мира – поручио је Бањац.

Манифестацији су присуствовали представници Министарства одбране и Војске Србије, представници амбасада Републике Аустрије, Републике Турске и Мађарске, делегације ОЕБС у Србији, локалне самоуправе, удружења "Везирац 1716“ и грађани.
На данашњи дан, пре 307 година, одиграла се велика битка између Аустрије и Отоманске империје која представља један од најзначајнијих ратних окршаја у историји Европе.