Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
18.05.2023.

Учешће на Конференцији начелника генералштабова балканских земаља



Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић учествовао је на 16. Конференцији начелника генералштабова балканских земаља одржаној данас у главном граду Бугарске, Софији.

Тема овогодишње конференције била је ,,Војна повезаност у региону и војна мобилност као посебан допринос партнерству на Балкану — проналажење иновативних путева за интеграцију и сарадњу”, а начелници генералштабова балканских земаља су били у прилици да размене искуства и ставове и о другим темама од значаја за даљи развој регионалне сарадње у области одбране.

Генерал Мојсиловић је током свог излагања потврдио посвећеност Војске Србије даљем развоју ове регионалне иницијативе, пре свега кроз унапређење војно-војне сарадње и јачање поверења између оружаних снага земаља чланица, што је од посебног значаја у условима актуелне безбедносне ситуације на глобалном нивоу.

Током боравка у Софији, начелник Генералштаба Војске Србије је имао одвојене билатералне сусрете са начелником Генералштаба Бугарске армије адмиралом Емилом Ефтимовим и председавајућим Војном комитету Европске уније генералом Робертом Бригером, са којима је разговарао о дометима војно-војне сарадње и могућностима за њено даље унапређење.

Форум начелника генералштабова балканских земаља окупља начелнике генералштабова оружаних снага Албаније, Босне и Херцеговине, Бугарске, Грчке, Србије, Румуније, Северне Македоније, Турске и Црне Горе, са циљем јачања војно-војне сарадње балканских држава и модела одговора на савремене безбедносне изазове, ризике и претње. На овогодишњој Конференцији у својству гостију су учествовали и високи представници Европске уније и НАТО-а, те начелници генералштабова оружаних снага Хрватске и Словеније.