Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
25.04.2023.

Захвалнице војним гимназијалцима за учешће на књижевном конкурсу



На свечаности поводом завршетка 23. књижевног конкурса Огранка Вукове задужбине „Друштво за неговање духовних вредности Вук Караџић – Ниш“, ученицима и наставницима Војне гимназије уручене су захвалнице и књиге, а Војној гимназији уручена је посебна захвалница за изузетно учешће војних гимназијалаца на овом конкурсу.

Свечаност је одржана у згради Универзитета у Нишу, а теме конкурса биле су везане за значајне годишњице наших књижевника, које се навршавају у 2023. години.

Ученици Војне гимназије представили су се радовима о Његошу, Змају, Дучићу и Црњанском, а квалитетом написаног, наступом и понашањем привукли су велику пажњу свих присутних. Њихови радови, поезија и проза, посвећени великанима наше књижевности, никога нису оставили равнодушним.

Посебна захвалница за изузетно учешће на овом конкурсу, додељена је Војној гимназији, као школи са највећим бројем послатих радова. Висок и уједначен квалитет  војних гимназијалаца задао је жирију „тежак задатак“, али је пронађено компромисно решење - сви ученици Војне гимназије, учесници конкурса, добили су захвалнице и награде.

Награђени су ученици другог разреда Марија Ковачевић, Дуња Радосављевић, Лука Стошић, Дуња Кнежевић, Анђела Младеновић, ученица трећег разреда Анђела Благојевић и матуранти Иван Радојевић, Тијана Перишић, Петра Стојановић, Дајана Станковић, Душан Марјановић и Михајло Николић.

Захвалнице за изузетан менторски рад и допринос реализацији конкурса додељене су професоркама српског језика и књижевности Војне гимназије Жељани Андријевић Андрић, Сањи Новић и Александри Ракић.

- Књижевност одувек заузима важно место у образовању будућих официра, а неговање српског језика и књижевности и књижевне акције, које привлаче све већу пажњу установа културе и образовања, постају свакодневница у Војној гимназији и на то сам веома поносна. Наши ученици радо читају, а ми смо увек ту за њих да заједно тумачимо књижевна дела и учимо – наглашава професорка Андријевић Андрић.