Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
10.02.2023.

Министар Вучевић обишао Трећи центар за обуку у Лесковцу



Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић обишао је данас Трећи центар за обуку у касарни "Војвода Петар Бојовић" у Лесковцу.

Командант Команде за обуку генерал-мајор Жељко Петровић, дочекао је том приликом, министра Вучевића, са командантима бригада и центара Команде за обуку, а на састанку који је уследио, било је речи о кључним задацима и плановима за наредни период.

Министар Вучевић, након обиласка, истакао је да је посету Јабланичком округу започео обиласком ове касарне и Трећег центра за обуку, што је била и прилика за разговор са командантом Команде за обуку генералом Петровићем и командантима јединица Команде за обуку.

- Сагледали смо све оно што је пред нама и шта даље да радимо да још припремљенији и мотивисанији дочекамо следећу класу војника на добровољном служењу војног рока, али и оно што ради, свеукупно у својим мисијама и задацима Команда за обуку, а што је далеко сложеније и свеобухватније - рекао је министар Вучевић.

У оквиру данашње посете лесковачкој касарни, министар Вучевић обишао је и спомен обележје јунацима одбране СРЈ погинулим у зони одговорности 549. моторизоване бригаде, где је одао пошту настрадалима.

- Велика је част за мене да сам обишао ово свето место, спомен обележје посвећено херојској 549. моторизованој бригади, јунацима отаџбине, људима који су бранили нашу државу Србију тамо где је било најтеже, у зони на Косову и Метохији која је била изложена и НАТО агресији и терористичким нападима ОВК – нагласио је министар Вучевић.

Према његовим речима, то је нешто што никог не може и не би смело да остави равнодушног, да би разумели шта је оно што нас обавезује даље да радимо.

- И не због тога да би остали заглављени у прошлости, него да би разумели какве смо жртве поднели да би данас слободно овде ходали и причали, разговарали, правили нове планове и разумели нашу одговорност према будућим генерацијама. Заиста сам задивљен херојством и огромном жртвом коју је платила 549. моторизована бригада и веома задовољан свим оним активностима које Команда за обуку Војске Србије ради, укупним задацима и мисијама које дефинише и Генералштаб Војске Србије и Министарство одбране и оно што очекује држава Србија – закључио је министар Вучевић.

Министар Вучевић и генерал Петровић, у присуству команданта Трећег центра за обуку пуковника Зорана Цветковића, обишли су сегменте обуке и објекте за смештај војника, као и реализацију периодичног прегледа у јединици.

Министар Вучевић, током данашње посете Лесковцу, састао се и са градоначелником Гораном Цветановићем.