Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
11.10.2022.

Обележен Национални дан Краљевине Шпаније



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић присуствовао је данас пријему у Београду којим је обележен Национални дан Краљевине Шпаније. Амбасадор Шпаније у Србији Раул Бартоломе Молина, поручио је овом приликом да су Шпанија и Србија пријатељске земље и да је ова година била веома значајна у развоју пријатељства двеју земаља.

- Веома плодна посета председника Александра Вучића Мадриду у фебруару трасирала је пут званичној посети премијера Педра Санчеза Београду у јулу. Први пут један шпански премијер посетио је Републику Србију и показао изврсност наших билатералних односа – рекао је амбасадор Молина.

Током ових посета на високом нивоу, рекао је он, истакнуте су две јасне поруке.

- Прва се односи на нашу сталну подршку територијалном интегритету и суверенитету Србије, у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација. С тим у вези, верујемо да је нормализација односа Београда и Приштине могућа једино путем дијалога и уз пуно поштовање принципа међународног права. Друга порука је да чврсто стојимо уз Србију на њеном европском путу. Сигурни смо да ће Србија бити драгоцени члан европске породице. Чланство у Европској унији једина је права будућност Србије и најбољи допринос политичкој стабилности и економском просперитету целог региона Балкана. Стога, Шпанија подржава и наставиће да подржава напоре Србије у реализацији неопходних реформи, укључујући и усклађивање са спољном и безбедносном политиком Европске уније – рекао је амбасадор Краљевине Шпаније.

Он је, такође, рекао да је пријатељство између Шпаније и Србије све јаче и изразио уверење да упркос изазовима који су пред нама, најбоље тек долази.