Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
31.08.2022.

Састанак министра Стефановића са конгресменом САД Тарнером



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић састао се данас са конгресменом Сједињених Америчких Држава Мајклом Тарнером, који борави у званичној посети Републици Србији, а са којим је разговарао о сарадњи двеју земаља у области одбране.

Министар Стефановић оценио је да ова сарадња иде узлазном путањом, пратећи унапређење свеукупних односа две земље и дајући допринос њиховом даљем развоју, као и да њен значајан  сегмент чине заједничке обуке оружаних снага Србије и САД, које доприносе размени искустава и знања, и тиме подизању нивоа оперативних способности Војске Србије.

Стефановић и Тарнер су се сагласили да је успешна сарадња Војске Србије са Националном гардом Охаја једна од кључних полуга наше сарадње у области одбране, а саговорници су изразили опредељеност за њено даље унапређење, посебно у војно-војној и војномедицинској области, као и кроз сарадњу инжењеријских јединица.

Министар Стефановић истакао је и значај донација САД-а систему одбране Републике Србије, које су у последњих десет година износиле више од 47 милиона долара, а међу последњима у низу су и оклопна возила „беркет Г3“ за потребе Војне полиције, ронилачка опрема за 72. специјалну бригаду и 64-слајсни скенер и покретни рентген апарат за Војну болницу „Карабурма“.

Стефановић и Тарнер су се сагласили да две земље имају добре основе у историјским везама наших народа, који су се заједно борили и били чврсти савезници у два светска рата, за даљи развој партнерства и сарадње, као и да посете високих делегација и разговори свакако доприносе бољем разумевању и јачању сарадње у областима које су од обостраног интереса.

Министар Стефановић је истакао да је Србија на челу са председником Александром Вучићем чврсто опредељена за очување мира и стабилности, како у региону, тако и у свету, за шта постоје бројни конкретни показатељи.

Стефановић и Тарнер су разговарали и о могућностима прве сарадње припадника две војске у мировној мисији на Синају. Министар Стефановић је истакао добру сарадњу Војске Србије са КФОР-ом, подсећајући на његову улогу и значај у очувању безбедности српског народа на Kосову и Метохији, али и на једностране потезе привремених приштинских институција.

Како је нагласио, Србија своју јасну опредељеност за мир и стабилност показује и иницијативом „Отворени Балкан“, чији је идејни творац председник Вучић, а која је усмерена на заједнички економски развој целог региона и стварање квалитетнијих услова живота за све на овим просторима, упркос нашим међусобним разликама.        

Конгресмен Тарнер захвалио се министру Стефановићу на срдачном пријему, оцењујући да цени улогу Србије и председника Вучића у очувању мира и стабилности у региону, и истичући допринос који је добра сарадња у области одбране дала развоју свеукупних односа наших земаља. Он је, такође, изразио очекивање да ће она у наредном периоду бити и унапређена у свим областима од заједничког интереса.

Данашњем састанку присуствовали су и амбасадор САД у Србији Кристофер Хил, помоћници министра одбране за материјалне ресурсе и политику одбране др Ненад Милорадовић и Предраг Бандић, као и директор Војнообавештајне агенције (ВОА) генерал-мајор Зоран Стојковић.