Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
01.06.2022.

Министар Стефановић уручио кључеве станова за припаднике снага безбедности у Новом Саду



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић уручио је данас кључеве новоизграђених станова за припаднике снага безбедности првим станарима од укупно 438 колико ће се у наредним данима уселити у новосадско насеље Југовићево. Он је поручио да данашња Србија вођена председником Вучићем више не сања велике снове, већ их живи и да се у њој више не обећава, већ се обећања испуњавају, што се може и видети и по учесталости оваквих догађаја.

- Прочитао сам недавно једну реченицу о нашој војсци, писац Дејан Стојиљковић каже описујући настајање српског војника следеће „превасходно је хтео да буде неко ко се стара о својој породици, међутим она већа породица држава, народ, тражила је од њега да јој се стави у службу“. Та реченица одлично описује суштину нашег војника, када кажем војника мислим и на припадника полиције, БИА, судске страже, свих људи из система безбедности. Како је то некада било, тако је и данас. Ови људи, који данас добијају станове, не размишљају никада да ли је дан или ноћ, сунце, киша или снег, да ли је ситуација оваква или онаква. Они су ту и за своју породицу, али и за своју велику породицу, за своју Србију – рекао је министар Стефановић.
 
Он је, овом приликом, подсетио на живот и херојски чин генерал-пуковника Љубише Величковића.
 
- Он је 1. јуна 1999. године у НАТО агресији изгубио свој живот, као један високи официр наше војске, један од генерала који је био на свим командним дужностима у Ратном ваздухопловству, није жалио свој живот да заштити своју земљу и погинуо је на првој борбеној линији. То кажем зато што је свако од ових људи који данас добијају стан спреман да штити своју земљу и својим животом. И то не смемо никада да заборавимо, баш као што то није заборавио председник Вучић када је покренуо овај пројекат, када је покренуо пројекат који треба да реши њихова стамбена питања, да реши животна питања породица ових људи – рекао је министар Стефановић.

Министар одбране је рекао да је данас имао прилику и да разговара са маленом Олгом, која је ту са татом, и да је био срећан што се она радује својој соби и што се радује свом стану.
 
- Осмех на лицу овог детета, осмех на лицу ових људи говори вам колико је одлука да се покрене овај пројекат била исправна, колико је важно што је држава обратила пажњу на ове људе и показала да смо им захвални због сваке непроспаване ноћи и одрицања, која, чини ми се, у потпуности знају само њихове породице. И ово више није прича о бројевима, ово више није прича ни о цигли, ни о камену, ни о асфалту, а нису без значаја, ово је прича о људима. Хоћу да се захвалим и градоначелнику Новог Сада, зато што Град Нови Сад, као што можете да видите, улаже овде и у савремене мобилијаре и да свако од ових наших насеља добија праве обрисе једног савременог, модерног насеља. Овде ће се ускоро градити школе и вртић и ово насеље неће бити само насеље станова и зграда, већ насеље у коме ће деца моћи да проводе своје најлепше тренутке и у коме ће породице моћи заиста да уживају – рекао је министар Стефановић.

Он се захвалио и свим инвеститорима и свим људима из министарства који су напорно радили да сви радови буду завршени у року.
 
- Данашња Србија вођена председником Вучићем више не сања велике снове, ми их живимо. Ми не обећавамо, ми радимо и испуњавамо обећања и то можете да видите и по учесталости наших сусрета на оваквим догађајима. Још једном, честитке свима, желим вам само моменте среће у вашим новим становима и хвала вам на свему што радите за нашу Србију – рекао је министар Стефановић.

У три нове ламеле у Југовићеву уселиће се укупно 55 припадника Министарства одбране и Војске Србије са својим породицама и више од 380 припадника других снага безбедности. Уз министра Стефановића кључеве станова данас су уручили и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, министарка правде Маја Поповић, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић, начелник Безбедносно-информативне агенције (БИА) Братислав Гашић, државни секретар у Министарству унутрашњих послова Бојан Јоцић и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Према речима министра Момировића, реч је о великом и амбициозном пројекту који је покренуо председник Републике са циљем да се реше стамбена питања припадника снага безбедности.
 
- Оно што је у прошлости био основни проблем за све људе који се определе да својим животима бране ову државу, ми смо некако успели, ако не да решимо, онда бар да укажемо на пут и да кренемо на том путу решавања стамбеног питања – рекао је министар Момировић.
 
На овај начин, како је нагласила министарка правде Маја Поповић, данас се Република Србија захваљује свима онима који су у сектору безбедности.

- Онима који сваког дана жртвују своје животе и стављају га на коцку и стављају свој посао испред својих породица. Важно је нагласити да је Република Србија управо овим пројектом мислила на све њих и дала допринос томе да се сектор безбедности додатно ојача – рекла је министарка Поповић.
 
Министарка Кисић истакла је да је увек бескрајно поносна на оваквим догађајима, јер је моменат када се узме кључ у руке од свог стана и новог дома, један од најважнијих тренутака у животу сваког од нас.
 
- Веома сам поносна на чињеницу да живимо у држави која брине о онима који брину о нашој сигурности и безбедности и која им омогућава да реше једно од најзначајнијих животних питања – рекла је министарка Кисић.
 
Градоначелник Вучевић истако је да захваљујући заједничком деловању републичке и локалне власти Југовићево, део града који је био потпуно запуштен, сада спада у најмодерније опремљена насеља.
 
- Ово је један вид захвалности свим припадницима војске, полиције, безбедносно-информативне агенције , правосудне страже и свих оних који имају право да конкуришу за ове станове. Заиста сам срећан и поносан како данас изгледа ово насеље – рекао је градоначелник Вучевић.