Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
25.04.2022.

Министар Стефановић положио венац на гробљу Комонвелта



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић присуствовао је данас церемонији поводом обележавања АNZAC дана и положио венац на гробљу Комонвелта у Београду, у пратњи команданта Команде за обуку генерал-мајора Жељка Петровића и начелника Управе за војно здравство бригадног генерала Радивоја Анђелковића.
Министар Стефановић, у оквиру церемоније, положио је и рузмарин на гробове аустралијских и новозеландских бораца, у складу са обичајима ових земаља.
 
Церемонија је одржана у част аустралијских и новозеландских оружаних снага које су учествовале у Првом светском рату.
Амбасадор Аустралије Данијел Емери рекао је, том приликом, да су те земље 1915. године први пут учествовале у оружаним сукобима под сопственим заставама.
 
- У зору 25. априла, АNZAC трупе су први пут ступиле на тло Турске у несрећном савезничком походу на Дарданеле. Већина младића који су били у трупама нису имали икакво војно или борбено искуство, а још мање идеју шта да очекују. Недуго потом, били су суочени са најстрашнијим ужасима рата- рекао је амбасадор Емери.
 
Указујући на бројне жртве у бици на Галипољу амбасадор Аустралије подсетио је и на страдање српских војника у Првом светском рату.
- Међу најпогођенијим земљама била је и Србија, која је трагично изгубила превише војника и цивила, људи који су се храбро борили за одбрану своје земље. Аустралија је изузетно поносна на помоћ коју су Србији пружале аустралијске медицинске сестре, а међу њима је и чувена Оливе Кинг која је награђена орденом Светог Саве за своје доприносе – истакао је амбасадор Емери.
 
Амбасадор Републике Турске Хами Аксој, том приликом, подсетио је на речи Мустафе Кемала Ататурка, оснивача модерне турске државе, који је рекао да „они хероји који су пролили своју крв и изгубили своје животе, сада леже у земљи пријатељске државе. Зато почивајте у миру. Нема разлике између Џонија и Мехмеда за нас, који леже један поред другог овде у овој земљи нашој. Ви, мајке, које сте послале своје синове из далеких земаља, обришите сузе, ваши синови сада почивају у нашим недрима, у миру. Пошто су изгубили животе на овој земљи, постали су и наши синови“.
АNZAC дан један је од најважнијих националних празника Аустралије и Новог Зеланда и обележава се сваке године 25. априла као подсећање на прву велику битку аустралијских и новозеландских оружаних снага у Галипољу у Турској током Првог светског рата. Борбе су почеле 25. априла 1915, а окончане су 9. јануара 1916. године.