Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
16.04.2022.

Министар Стефановић: Поносан сам на Војску Србије и способности које је приказала на вежби „Ватрени штит 2022“



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић поручио је данас, гостујући у специјалној емисији на РТС-у, да је поносан на Војску Србије и оно што је показала на вежби "Ватрени штит 2022" и истакао да јој по способности нема пуно такмаца у региону.

Он је данас у студију РТС - а заједно са командантом Треће бригаде Копнене војске пуковником Драганом Антићем, који је био руководилац вежбе, анализирао резултате здружене тактичке вежбе са бојевим гађањем у ноћним условима „Ватрени штит 2022“.

-  Анализирамо шта су потребе војске и сви заједно разговарамо о томе шта је будућност. Ви данас више не можете да разговарате о одбрани земље и употреби војске на начин како је то било 1980., деведесетих, па чак ни 2020. Данас морате већ да размишљате како војска треба да изгледа 2030., 2040. или 2050. године, да се спремате за актуелне изазове и да размишљате шта је то што наша војска, наш војник треба да има и од наоружања, технике и опреме, шта је то што треба да има од знања и обуке и шта је оно што морамо да урадимо у наредном периоду да би све то интегрисали. Оваква вежба је потпуно нова ствар. Подсетићу, ми смо претходних месеци показивали шта смо ново усвојили у свом наоружању пре свега, базирајући се на домаћој памети. Наш Војнотехнички институт и домаће фабрике, али и друге компаније из Србије, створили су могућност да наша Војска буде опремљена као најсавременије државе света. И то се видело на вежби, то значи да једнако може да уради у 12 сати преподне или у два ујутру током ноћи - да можемо да видимо противника и можемо да успешно делујемо, чак и у сложеним условима – рекао је министар Стефановић.

Министар Стефановић је говорећи о успешно изведеној вежби истакао да треба имати у виду и шта су све биле отежавајуће околности.

- Сви они момци и девојке које су дејствовали из оруђа су показали сву умешност при снажном ветру, при киши и ниској облачности. Видели сте и дејство и наших хеликоптера и артиљерије у мрклом мраку. Сви циљеви су погођени. Веома сам поносан на нашу војску зато што можемо да кажемо да ретко ко у нашем региону може и близу овоме. Када говоримо, такође, целокупно о способности Војске Србије мислим да јој нема пуно такмаца у нашем региону – рекао је министар Стефановић.

Одговарајући на питање новинара шта је то што ће, од домаћег наоружања, сигурно ући у наоружање Војске Србије у наредном периоду, министар Стефановић је истакао да се базирамо на новом концепту.

-  Размишљамо о томе шта је то што је за нашу војску потребно да би била још модернија и још способнија да испуни сваки задатак у одбрани своје земље. То подразумева беспилотне летелице, то подразумева роботе, односно роботику, то подразумева информатику и вештачку интелигенцију, уређаје за електронска дејства и наставак модернизације средстава, која се већ налазе у нашем наоружању.  Видели сте и дигитализовани „огањ“. Морам да похвалим наше људе и да им заиста честитам на ономе и на ономе на чему се радило претходних недеља - ми смо данас способни да испалимо ракету на 40 километара – рекао је министар Стефановић.

Министар Стефановић је, осврнувши се на средства, рекао и да није тенк М-84 АС1 или АС2, исти М-84 који сте могли да видите пре петнаест година, као ни БОВ, а како је истакао, и нови МРАП сад улази у нулту серију.

Говорећи о дејству „Панцира“ на вежби, министар је рекао да због карактеристика полигона „Пасуљанске ливаде“, нису приказане све његове способности.

- Због ограничености простора полигона на којима се изводи вежба, не можемо да прикажемо све способности „Панцира“, јер је он пре свега ракетно-артиљеријски систем и његова ракета успешно може да гађа циљеве на 20 и 25 км.  Има и модернизације које могу да гађају и на више, као и топ од 30 мм чије сте дејство могли да видите по циљевима, који симулирају хеликоптере или дронове, тако да ракету нисмо могли да испалимо из безбедносних разлога. Али то је суштински једно од кључних улога „Панцира“ - да делује на такву врсту претње из ваздуха и да штити одређене зоне или одређене командна места, системе од непријатељских ракета и других летелица – рекао је министар Стефановић.

Он је додао и да је на вежби први пут дејствовао „корнет“.

- "Корнет" сте, такође, могли да видите, и његово дејство на 4,5 км отприлике. Његово максимално дејство је оно што је декларисано, 8км и оно пробија 1.200 до 1.300 милиметара хомогеног оклопа. То је врло озбиљно противтенковско оружје и може да пробија и армирани бетон и челик и све остало, али пре свега се зове убица тенкова, зато што су тенкови најчешће мете – рекао је министар Стефановић.

Командант Треће бригаде Копнене војске пуковник Драган Антић рекао је да је здружена тактичка вежба са бојевим гађањем “Ватрени штит 2022” била једна од највећих у последњих неколико година.

- Здружено тактичка вежба са бојевим гађањем „Ватрени штит 2022“ је реализована по теми тактичка група у одбрамбеној операцији ноћу, са готово 1.000 припадника и 100 борбених система. Реализовали смо једну од највећих вежби у последњих неколико година, у ноћним условима. Комбинацијом ватре и покрета, као и комбинацијом свих наших родова и служби у војсци, од пешадије, артиљерије, оклопних јединица, противавионаца, авијације и осталих, остварили смо жељене ефекте и реализовали смо додељен задатак у погледу решавања ситуације, односно реализације извођења одбрамбене операције што је био и један од циљева ове вежбе - рекао је пуковник Антић. 

Пуковник Антић рекао је да су припадници Војске Србије током вежбе показали спремност и одлучност.

- Током вежбе показали смо одлучност и спремност свих наших јединица да квалитетно и правовремено реагујемо на све изазове, ризике и претње у ноћним условима. Такође, показали смо висок ниво садејства свих родова и служби, чак и видова наше војске. Приказали смо наше способности да можемо да подржимо системе који су тренутно у развоју, односно у нашој развојној индустрији и да можемо у релативно кратком року да оспособимо наше војнике да их користе и да са њима извршавамо додељене задатке - рекао је пуковник Антић.

Командант Треће бригаде Копнене војске је овом приликом поздравио припаднике Војске Србије који су дали печат ономе шта је виђено на ЦПасуљанским ливадама”.

- Желим да поздравим официре, подофицире, цивилна лица, али посебно желим да поздравим моје војнике који дају печат свему ономе што сте могли да видите на "Пасуљанским ливадама" током реализације одбрамбене операције. Војници из мог састава су високообучени, мотивисани, то су људи који воле своју професију, воле војску, и надасве воле Републику Србију - рекао је пуковник Антић.